назад
09.12.22

Киянам нагадали, яким чином і хто може звернутися до системи безоплатної правової допомоги

Готуючись 10 грудня відзначати Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги і Міжнародний день прав людини, фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочали серію правопросвітницьких заходів, що спонукатимуть киян вивчати свої права, відстоювати і захищати їх, в тому числі і з допомогою юристів та адвокатів, які співпрацюють із системою БПД.

Так, під час прямого ефіру на фейсбук-сторінціКиївської молодіжної бібліотеки директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін говорив про права людини та їх суть, про особистий простір і межі, де закінчуються права однієї людини та починаються права іншої, звернувши увагу на питання співіснування норм міжнародного права і національного законодавства.

Особливу увагу він звернув на питання обмеження певних конституційних прав людини в умовах воєнного стану, при цьому зазначивши, що є цілий ряд прав, які не можуть бути обмежені ні в якому разі. До них відносяться і право на життя та на повагу до гідності, право на житло та на громадянство, право на захист прав і свобод та на професійну юридичну допомогу.

Загалом, непорушність основоположних прав людини – це аксіома, яку не треба доводити. Але будь-яке суспільство не ідеальне і час від часу трапляються випадки порушення прав. І ось тут потрібно пам’ятати, що наслідки від таких дій настануть, як для того, чиї права порушені, так і для того, хто їх порушив, – Михайло Харін.

Відповідаючи на запитання, де шукати допомогу, якщо ваші права і свободи зневажили, Михайло Харін пояснив як саме можна звернутися до системи безоплатної правової допомоги. Зокрема, він наголосив, що юристи і адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, складутьзаяви та звернення процесуального і непроцесуального характеру, захистять праваклієнта у суді.