назад

Система БПД на Дніпропетровщині – ще один «Пункт незламності» регіону

10 грудня, в Україні відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини. 10 років тому система БПД розпочала своє існування у Дніпропетровській області зі створення Регіонального центру з надання БВПД у грудні 2012 року. За цей час видано близько 88 000 доручень на учать адвокатів у кримінальних провадженнях, що складає майже 10-ту частину від усіх по Україні. Понад 322 000 звернень зареєстровано до п’яти Місцевих центрів регіону з початку їх створення у 2015-му році, й більше ніж 30-ти тисячам клієнтам  тут надано вторинну правову допомогу. 

Та найважчим й найурожайнішим на надання усіх видів безоплатної правової допомоги  видався цей, 2022-й, воєнний рік. У юристів системи БПД Дніпропетровщини – свій фронт. Тут не відмовили у допомозі відповідних фахівців нікому. Навпаки – розгорнули додаткові консультаційні пункти у Центрах допомоги та місцях мешкання вимушених переселенців, регулярно надають консультації військовослужбовцям, проводять виїзні прийоми для  людей з обмеженими можливостями, а нещодавно, з відкриттям Пунктів незламності, почали надавати юридичну допомогу й їх відвідувачам. І все це в дуже непростих та особливо складних в останні два місяці умовах – між прильотами та артилерійським обстрілами, іноді навіть без світла, тепла та інтернету, бо відключення електроенергії у більшості міст області трапляються все частіше, і не завжди за розкладом.

Іноді світло можуть дати лише на дві години за весь робочий день. Коли воно з’являється, вносимо звернення, заповнюємо усі контролі, без нього проводимо заходи та продовжуємо консультувати. На робочому місці сиджу в шапці та у валянках — це моя нова робоча форма» — поділилась завідувачка сектору «Магдалинівське бюро правової допомоги» Марина Бредихіна.

Перейти на дистанційну форму теж не варіант, адже світла немає і вдома. Важче ситуація із вторинною правовою допомогою. Взяти у клієнта документи, передати на перевірку — все це ускладнено ситуацією з відсутністю електроенергії.

Оскільки сканер часто не працює, бо немає світла, приноровилась фотографувати документи та переводити у формат пдф вручну, це забирає більше часу, але іншого виходу немає» — розповідає головна юристка сектору «Дніпровське бюро правової допомоги № 3» Наталія Путненко.

Однак, паралельно з цими труднощами є й хороші новини: «Новоолександрівське бюро правової допомоги» та «Дніпровське бюро правової допомоги №2» працюють зараз у Пунктах незламності, адже  в адміністративних будівлях, де вони  розташувались, –  виконавчі комітети районних рад. Тож блекаут фахівцям Дніпровського місцевого центру з надання БВПД не на заваді.

Щоденно, не зважаючи на обумовлені війною перешкоди, буквально кипить робота й в Кам’янському МЦ та його бюро. Сюди останніми місяцями, як і в інші заклади системи БПД, люди звертаються за сприянням у встановленні факту смерті, яка настала під час активних бойових дій чи на тимчасово окупованій територій. Не рідко бувають звернення за допомогою у розірванні шлюбу через суд, коли чоловік служить у лавах ЗСУ, або дружина знаходиться за кордоном, а також ті, хто не можуть отримати свідоцтво про спадщину на майно, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях чи в районах бойових дій. На рахунку фахівців центру чимало успішних справ, виграних у суді з подібних проблем.

Не зважаючи на об’єктивні труднощі й побутові складнощі тут продовжують також розширювати коло партнерів. Цього року налагодили співпрацю з Молодіжною радою міста та БФ «Карітас» й  провели спільно з ними багато заходів для молоді та ВПО. Справжньою фішкою кам’янчан у воєнний час стало залучення до прийомів осіб з інвалідністю сурдоперекладача. Тут також призвичаїлися  консультувати  військовослужбовців телефоном. Їх питання найчастіше пов’язані з трудовими та сімейними питаннями.

Ми працюємо для того, щоб кожна людина мала можливість захистити свої права. Ми продовжуємо проводити правопросвітницькі заходи навіть в умовах воєнного стану, щоб кожен знав про свої права. Ми робимо консультаційні пункти у відділених куточках району задля надання рівного доступу до безоплатної правової допомоги для усіх громадян!», – зазначає директор Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Дишлюк.

Найбільше правопросвітницьких та інших заходів у цьому році на Дніпропетровщині, мабуть на рахунку юристів Криворізького місцевого центру з надання БВПД. І знову ж таки, не зважаючи на майже щотижневі прильоти у місті.  Але найбільше з них – для ВПО. Загалом,  починаючи з 7 квітня команда Криворізького МЦ (1, 2, 3 бюро ) по черзі відвідували гуманітарний штаб в Народному домі, де волонтери ГО “Егіда- Центр” приймали тисячі переселенців. Фахівці надавали правову допомогу щодня з понеділка по п’ятницю. Найбільш активною була і є юристка сектору «Криворізьке бюро правової допомоги 1» Анастасія Перченко. Вона щотижня по 2-3 рази відвідувала гуманітарний штаб, надаючи правову допомогу людям. Усього тільки ця фахівчиня провела понад 60 виїзних прийомів, під час яких надала консультації понад 500-ам внутрішньо переміщеним особам.

Про  проблеми вимушених переселенців я знаю з життя. Я народилась і вся моя родина мешкає в Зеленодольську, який влітку щодня значився в сводках про обстріли Криворіжжя, і включений до списку громад, які окуповані чи віднесені до зони бойових дій. Тож дуже часто зустрічаю своїх земляків і допомагаю їм. Людям потрібна увага, підтримка, вчасна правова порада. Цим і займаємось», – каже юристка Криворізького бюро правової допомоги №1 Анастасія Перченко.

Та справжніми фішками в роботі Криворізького МЦ цього року стали онлайн-довідники та відеоурокі з найбільш затребуваних клієнтами системи БПД проблем. Перші  розсилалися партнерам, поширювався в соцмережах. Оголошення з qr-кодом на довідники розміщені в місцях розселення ВПО, гуманітарному штабі, у друкованому вигляді їх можна зустріти в бібліотеках. Вони стали справжніми  помічниками  під час прийомів громадян, адже містять необхідні алгоритми та  контакти, Наклад довідників було роздруковано ГО «АРТ-культура». А відеоуроки  з правових  питань  систематично транслюються  в ефірах на ТРК “Рудана”, “Перший міський”, звучать  на радіо. Усього створено понад 50 телепрограм на правові теми, актуальні під час воєнного стану.

У сфері протидії домашньому насильству фахівці Криворізького МЦ з надання БВПД  разом із партнерами організували та проввели воркшоп «Зупинити насильство зможемо разом!», а також  долучилися до впровадження в місті нового проекту «Нульова толерантність до насильства».

Ні для кого не секрет, що найскладніша ситуація у Дніпропетровській області – у Нікопольському районі. Щоденно новини повідомляють про нові й нові обстріли, пошкодження житлових будинків, об’єктів інфраструктури, логістики, промислових підприємств. Але  Нікопольський місцевий центр з надання БВПД та його бюро, не зважаючи ні на що, продовжують працювати, надаючи правову допомогу  всіх видів усім, хто її потребує.   Звісно,  обставини вносять свої корективи й  іноді юристам доводиться працювати лише на телефоні, надавати правові консультації, складати  заяв не процесуального характеру  (диктуючи клієнтам), аналізувати новини законодавства для того щоб завжди бути актуальними.

В перервах між артобстрілами та вимкненням світла ми можемо приймати людей в офісі та надавати фахову допомогу кожному,  хто до нас по неї звертається. Ми розуміємо, що як ніколи зараз ми потрібні людям. І готові ділитися своїми знаннями, досвідом, а іноді й просто людським теплом та добрим словом», – каже в.о. директора Нікопольського МЦ з надання БВПД Ніна Петрова.

Тож дійсно усі без виключення установи системи безоплатної правової допомоги можна сміливо вважати своєрідними «Пунктами незламності», де усім нададуть відповіді на найболючіші юридичні питання, допоможуть всебічно вирішити проблеми, а також  зустрінуть теплими посмішками й добрими словами.