назад

У Саврані підобліковим пробації розповіли про застосування медіації під час сімейних спорів

Медіація – це відносно нове поняття, а тому як і все нове, воно сприймається з певною недовірою. Причиною цього є недостатня поінформованість та дуже низький рівень її затребуваності в країні.

Саме залучення медіатора гарантує справедливе та безпечне, а головне цивілізоване та мирне врегулювання спору чи конфлікту. Саме з метою популяризації медіації як альтернативного способу вирішення спору головний юрист Савранського бюро правововї допомоги Віталій Гаврилюк провів правоосвітній захід для підоблікових Подільського районного сектору №5 філії ДУ «Центр пробації» під час якого роз’яснив присутнім про застосування медіації під час сімейних спорів.

Сімейна медіація – це залучення третьої сторони, що допомагає чоловіку та дружині, які перебувають на грані розставання чи розлучення, налагодити комунікацію для прийняття рішення, яке в результаті задовольнить їх обох. В основному сімейна медіація, стосується питань, пов’язаних з розлученням, дітьми, а також з фінансових або майнових протиріч.

Альтернативний спосіб, який застосовується для вирішення спору, що виникає у сімейних правовідносинах має безліч переваг, серед яких:

  • налагодження або відновлення спілкування між членами сім’ї;
  • зменшення конфлікту між сторонами в спорі;
  • забезпечення мирного врегулювання спору;
  • збереження безперервного контакту між батьками та дітьми;
  • зменшення витрат, що пов’язані із розлучення (судовий збір, поділ майна тощо);
  • економія часу, який необхідний для вирішення конфлікту в інший спосіб.

Також необхідно звернути увагу на тому, що медіація можлива:

  • до подання позову до суду;
  • під час розгляду справи в суді;
  • після отримання судового рішення.

У випадках коли сторони знайшли варіант, який є прийнятним для обох, необхідно здійснити оформлення цієї домовленості, досягнутої за результатами медіації шляхом укладання договору/угоди про результати або вчиняти будь-які інші дії, не заборонені законом.

Через те, що медіація досі являється незрозумілою та недостатньо відомою процедурою для багатьох конфліктуючих сторін, саме тому більшість переконана, що судовий розгляд є єдиним рішенням. Тому формування культури медіації в суспільстві необхідне, аби учасники конфлікту мали змогу самостійно зробити вибір на користь медіації, розуміючи її перевагу», – на останок зауважив Віталій Гаврилюк.