назад

Земельні правовідносини в умовах воєнного стану: нові зміни

У період дії воєнного стану законодавство, яке регулює земельні відносини неодноразово змінювалося. Розібратися у змінах та деяких нюансах земельних питань 30 листопада  у прямому ефірі програми “Юридична шпаргака” радіостанції Радіо Сяйво допомогла Марта Фучко, юристка Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З 19 листопада 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» який передбачив скасування заборони на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на тих земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд).

«Також одним із нововведень є те, що з 19 листопада припиняє діяти норма Перехідних положень Земельного кодексу України щодо автоматичної пролонгації договорів оренди на землі сільськогосподарського призначення. На договори оренди, у яких строк оренди закінчується з 19 листопада 2022 року більше не поширюється норма про їх автопролонгацію на один рік і припинення таких договорів відбувається у загальному порядку. Варто зазначити, що при цьому в орендаря є переважне право на укладення договору на новий строк у випадку якщо від не пізніше ніж за місяць направить лист-повідомлення про бажання поновити договір», – зазначила Марта Фучко.

Юристка також розповіла:

– Чи можна отримати безоплатно земельну ділянку у приватну власність?

– Яка процедура прискорення кадастрового номера земельній ділянці?

– За яких підстав власникам можуть бути відшкодовані завдані збитки земельній ділянці?

–  Які правила добросусідства?

Відповіді на ці та інші питання можна прослухати у записі. Детальніше за посиланням.