назад
05.09.14

Лист Координаційного центру з надання правової допомоги

 Директорам обласних та Київського міського центрів
з надання безоплатної вторинної правової допомоги,

адвокатам, які надають безоплатну
вторинну правову допомогу

З метою належного вирішення питань щодо укладання центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри) контрактів (договорів) з адвокатами, які надавали безоплатну вторинну правову допомогу в Автономній Республіці Крим, Донецькій та Луганській областях, м. Севастополь та вимушені були переселитися до інших регіонів України, просимо взяти до уваги наступне.

Частиною першою статті 15 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) визначено, що суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні є адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом та адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 17 Закону центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги укладає контракти з адвокатами, включеними до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для надання такої допомоги на постійній основі. Згідно з пунктом 7 цієї ж статті Закону центр укладає договори з адвокатами, включеними до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для надання такої допомоги на тимчасовій основі (на підставі окремих договорів про надання послуг).

Таким чином, єдиною визначеною Законом вимогою до адвокатів, з якими центрами можуть бути укладені контракти (договори), є включення таких адвокатів до вищезгаданих Реєстрів.

При цьому звертаємо увагу, що Закон не встановлює обмежень щодо укладання контрактів чи договорів з адвокатами залежно від місцезнаходження їх робочого місця, проходження конкурсу з відбору адвокатів у певному регіоні або внесення відомостей про такого адвоката до певного локального реєстру.

Пунктом 1.4 Порядку ведення головними управліннями юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі локальних реєстрів Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, та Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 24.04.2012 р. № 636/5, визначено, що бази даних локальних реєстрів об’єднуються у Реєстр адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, та Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

Таким чином, всі локальні реєстри, що ведуться головними управліннями юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, є лише складовими частинами двох загальних Реєстрів.

З огляду на це проходження адвокатами конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, та, як наслідок, включення їх до вищезгаданих локальних Реєстрів надає право таким адвокатам звертатися до будь-якого (або декількох) центрів щодо укладання відповідного контракту (договору) про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Враховуючи викладене, відмова адвокатам, які надавали безоплатну вторинну правову допомогу в Автономній Республіці Крим, Донецькій, Луганській областях та м. Севастополь, в укладанні з ними контрактів (договорів) у зв’язку з тим, що такими адвокатами укладено контракт (договір) з іншими центрами або відомості щодо таких адвокатів включені до іншого локального реєстру, а також адресовані відповідним головним управлінням юстиції чи таким адвокатам вимоги щодо їх виключення з одного локального реєстру та включення до іншого локального реєстру, розірвання раніше укладених контрактів (договорів) з іншими центрами є неправомірними.

Директор Координаційного центру
з надання правової допомоги                                                         Андрій Вишневський