назад

Майже 23 тисячі клієнтів та впровадження пілотних проєктів – система БПД Миколаївщини прозвітувала про досягнення в 2019 році

Кожен четвертий клієнт системи безоплатної правової допомоги регіону звертався за отриманням вторинної правової допомоги. Про це повідомили під час публічного звітування Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.

Загалом протягом 2019 року послугами системи БПД області скористалися майже 23 тисячі громадян, з них понад 3 тисячі випадків – це захист у кримінальних провадженнях, правова допомога затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим. Зауважимо, що кожна людина має право на захисника з моменту затримання, якого за потреби може бути надано за рахунок держави.

Серед іншого, йшлося про результати впровадження пілотного проєкту щодо відновного правосуддя для неповнолітніх, який розпочався минулого року. Протягом року 16 неповнолітніх взяли участь в проєкті, з них 12 уклали медіаційну угоду та примирилися з потерпілими. Відзначимо, що Миколаївщина була одною з шести пілотних областей де розпочали реалізацію проєкту, цього ж року проєкт планується поширити на всю країну.

Говорили й про цілі та завдання на рік поточний. За словами директорки Регіонального центру Наталії Гнатуші, серед пріоритетів – правова освіта населення.

«Знання власних прав та можливостей їх захисту дає впевненість у їх реалізації. Зокрема, цього річ акцент зробимо на роз’ясненнях в сфері земельних відносин, адже з відкриттям ринку землі у власників земельних паїв з’явиться багато правових питань, пов’язаних з орендною платою за ділянки, операціями купівлі-продажу» – відзначила Н. Гнатуша.

Нагадаємо, що в січні на Миколаївщині розпочав роботу «Правовий кінозал від системи БПД». Це новий формат правопросвітницької роботи, який передбачає  спільний перегляд фільмів на правову тематику та обговорення сюжету з правової точки зору разом із фахівцями-практиками.