назад

У Ніжині відбулась міжвідомча нарада за участі заступника Міністра соціальної політики України

23 січня  в Ніжині за участі заступника Міністра соціальної політики України Сергія Ніжинського, заступника директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олесі Пирковської, директора Ніжинського місцевого центру Володимира Бригинця, представників районних державних адміністрацій та ОТГ області, керівників соціальних служб та служб у справах дітей області відбулась міжвідомча нарада з питань протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Головною темою робочої зустрічі стало питання протидії торгівлі людьми й насильства в сім’ях в Чернігівській області. Сергій Ніжинський наголосив, що цього року в планах Міністерства – будівництво притулків для осіб, котрі стали жертвами насильства в сім’ї чи торгівлі людьми. ОТГ області матимуть право самостійно визначати спроможність громади утримувати такі соціальні заклади та місце їх розташування на своїй території.

Під час свого виступу Олеся Пирковска поінформувала присутніх про позитивні здобутки системи БПД Чернігівщини у сфері протидії торгівлі людьми та боротьбі з домашнім насильством. Зокрема, вона наголосила на тому, що згідно з пунктом 13 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Також, вона додала, що для запобігання випадкам насильства в сім’ї в області силами системи БПД та партнерів проводяться інформаційні кампанії, що включають в себе участь фахівців системи в різних інформаційних та правопросвітницьких заходах. За 2019 рік фахівцями центрів з надання БВПД Чернігівщини було проведено 109 заходів, метою яких було інформування громадян про протидію насильству в сім’ї та попередження випадків торгівлі людьми.

«Ми спрямовуємо роботу на те, щоб домашнє насильство перестало були «домашньою справою». Довести до відома потерпілого, що реальна допомога існує»,- заначила Олеся Пирковська.

 

Окрім цього, було акцентовано увагу на тому, що працівники Ніжинського місцевого центру входять до складу координаційної  ради  з гендерних питань, проблем сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми, що діє при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради, а також включені до складу  мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті  при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради.