назад

Медіація як швидкий та ефективний досудовий спосіб вирішення спорів

1

В приміщенні Рівненського апеляційного суду відбувся круглий стіл, організований апеляційним судом, Регіональним центром з надання БВПД у Рівненській області та громадською організацією «Центр медіації та діалогу». Участь у заході взяли судді Рівненського апеляційного та міського судів, працівники Регіонального й місцевого центрів з надання БВПД, адвокати та медіатори.

3

Перед присутніми виступив професор, медіатор Апеляційного суду четвертого федерального округу США Френк Лейні , який є медіатором більше, ніж 30-річним досвідом роботи і провів понад 4000 медіацій, від випадків між сусідами та сімейних спорів до багатомільйонних кейсів у федеральних апеляційних судах. Як зазначив Френк Лейні, медіація є однією з найпопулярніших форм врегулювання конфліктів у світі. Це процес, в якому нейтральна третя сторона (медіатор) допомагає вирішити суперечку поза судом, тобто завдяки укладанню «мирової угоди» між конфліктуючими сторонами. Найчастіше медіація застосовується у сімейних і трудових спорах, в деяких випадках і у кримінальних. Відтак, розповів про виникнення медіації в США і в Північній Кароліні, ознайомив з основними етапами і стилями проведення медіації, а також поділився досвідом з власної практики , детально зупинився на особливостях роботи медіатора, підкреслив , наскільки важливо для нього бути незалежним та неупередженим стосовно сторін та суті спору, розповів про методи з медіації, які можуть сприяти комунікації адвоката з клієнтами, опонентами, колегами , партнерами, тощо.

2

Під час обговорення Голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович, директор Регіонального центру Василь Овдіюк, Голова громадської організації “Центр медіації та діалогу” Тетяна Водоп’ян висловили своє бачення щодо запровадження медіації в Україні. Усі виступаючі досялги одностайної думки щодо прискорення запровадження вирішення позасудових спорів, створення центрів медіації, що потребує внесення змін до діючого законодавства. Актуальною залишається тема підготовки сертифікованих медіаторів для швидкого та ефективного досудового способу вирішення спорів.

52922924

Довідково: з питань правової допомоги, просимо звертатися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).