назад

image1В рамках реалізації Всеукраїнського проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» стартувала інформаційна кампанія «Я маю право голосу!». Як підвищується рівень обізнаності мешканців Херсонщини, у тому числі молоді, яка вперше візьме участь у виборах Президента України та Верхової Ради України, а також внутрішньо переміщених осіб щодо виборчих прав – у нашому огляді.

Необхідно сказати, що фахівці системи БПД Херсонської області активно долучилися до інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» і з метою ефективної її реалізації всі керівники місцевих центрів – Марина Груша, Ірина Кеба, Руслан Поляков та Денис Милокостий для працівників центрів, підпорядкованих бюро та адвокатів, які залучені до надання БВПД, провели одноденні семінари з питань виборчого права.

image3image2

image4Керівники центрів зосередили увагу працівників на актуальності зазначеної теми, роз’яснивши необхідність ретельного вивчення питань з метою надання доступних та якісних консультацій громадянам.

Обговорюючи актуальні питання, наші колеги з´ясували, що необхідно вчинити громадянам за відсутності запрошення на вибори; як перевірити себе в Державному реєстрі виборців, дізнались про новели законодавства в частині спрощення процедури голосування для громадян України, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях тощо.

Що стосується працівників центрів та бюро, то протягом лютого вони організували та провели ряд правопросвітницьких та інформаційних заходів з питань виборчого права. Це тематичні зустрічі, семінари, лекції для внутрішньо переміщених осіб; для тих, кому лише виповнилося 18 років і які вперше прийдуть на виборчі дільниці; для громадян, місце проживання яких не збігається з реєстрацією проживання та ін.

Бериславський місцевий центр з надання БВПД

image5Фахівчиня Бериславського місцевого центру Оксана Єрмакова для тимчасово безробітних осіб провела семінар «Як перевірити себе у списку виборців». Вона повідомила, як необхідно діяти у разі, якщо виборець виявив, що він не включений до списку виборців на звичайній, спеціальній або закордонній виборчій дільниці, а також кому в першу чергу необхідно перевірити себе в Державному реєстрі виборців. Це особи, які досягли повноліття та голосуватимуть вперше; громадяни, які змінювали прізвище, ім’я чи по батькові або зареєстроване місце проживання.

Семінар «Права громадян та способи їх здійснення та захисту» провела для осіб, що засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, фахівчиня Високопільського бюро правової допомоги Анастасія Садигова.

image6Вона пояснила присутнім, куди слід звертатися громадянам, які змінили місце проживання чи проживають на територіях новоутворених ОТГ, як перевірити себе у списку виборців і в який термін треба подати заяву щодо включення їх до списку виборців. Також вона повідомила про можливість перевірити свої дані в Державному реєстрі виборців. 

image7Для такої ж цільової аудиторії, але у Великоолександрівському районі провела слайд-бесіду «Як знайти себе у списку виборців» спеціаліст бюро Тетяна Букач.

Вона розповіла, що для кожного, хто має право голосу, стало можливим дізнатися на сайті Державного реєстру виборців про включення себе до списку виборців та перевірити наявність своїх даних у приміщенні дільничної виборчої комісії.

image8Фахівець Нововоронцовського бюро правової допомоги Максим Галушко для осіб зі статусом безробітного, які перебувають на обліку в центрі зайнятості,

провів лекцію «Як проголосувати на виборах Президента не за місцем реєстрації».

Він пояснив, що процедурою зміни місця голосування можуть скористатися не тільки внутрішньо переміщені особи, але й ті виборці, хто живе, працює або вчиться не за місцем прописки, але хоче проголосувати, та покроково пояснив, як це зробити.

image9Подібний захід провела й фахівчиня Високопільського бюро Анастасія Садигова, яка 

розповіла, як внутрішньо переміщеним особам проголосувати на виборах Президента – треба тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. До 25 березня слід зробити наступні кроки:
Крок 1. Знайти найближчий до себе відділ ведення Державного реєстру виборців (їх адреси оприлюднені на офіційному сайті Державного реєстру виборців).

Крок 2. Особисто звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців з паспортом і написати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Крок 3. Відділ ведення Державного реєстру виборців зобов’язаний тимчасово змінити місце голосування та видати виборче посвідчення. 

image10Студенти IV курсу Бериславського медичного коледжу також дізналися, як реалізувати своє право голосу на виборах. Інтегратор місцевого центру Катерина Кравчук провела відеолекцію на тему: «Як знайти себе у виборчих списках?».

Вона розповіла, що необхідно заздалегідь перевірити свої персональні дані у списку виборців, та відповіла на запитання: що робити, якщо власного імені не виявилося у виборчому списку; які документи необхідно брати з собою на дільницю та що робити, якщо запрошення на вибори не надійшло до 25 березня 2019 року.

 Голопристанський місцевий центр з надання БВПД

image11Долучилися до інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» й фахівці системи БПД Голопристанського району. Так, начальниця Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Мосіна провела для працівників районного відділу пробації роз’яснювальну роботу, наголосивши, що вибори – це волевиявлення народу як суверенного, верховного суб’єкта влади та опитування громадської думки. «Віддаючи на виборах свій голос за того чи іншого кандидата, ми укладаємо з ним своєрідну угоду про тимчасове передання йому своєї частки влади. Підставою для участі у виборах є включення громадянина до списку виборців на виборчій дільниці. Щоб перевірити, чи є особа у списку виборців, можна скористатися сайтом Державного реєстру виборців», – наголосила спікер, наглядно показавши, як саме це зробити.

Тетяна Мосіна нагадала, що для того, щоб проголосувати, необхідно взяти запрошення на вибори та документ, що засвідчує особу і громадянство: «Ні водійські права, ні студентський квиток, чи різного роду посвідчення не є документами, на підставі яких можуть видати бюлетень. Проте за військовим квитком можуть отримати бюлетень військовослужбовці строкової служби. Але все це можливо за наявності особи у списках виборців». 

image12Окрім того, Тетяна Мосіна завітала до Михайлівської сільської ради, де провела тематичну зустріч на тему «Актуальні питання виборчого права» та розповіла про виборчі права громадян, способи їх здійснення та захисту. Поінформувала і про можливість процедури перевірки включення себе до Державного реєстру виборців.

Звернула увагу на можливості змінити місце голосування без зміни виборчої адреси та роз’яснила порядок та нагадала про порядок голосування на президентських виборах та про право на оскарження порушених прав під час виборів. 

image13Ще одна фахівчиня Скадовського бюро Інна Шара провела тематичну зустріч з працівниками Скадовського районного відділу ДРАЦС, в ході якої нагадала про порядок голосування та відповіла на питання.

Зауважила, що незважаючи на те, що дільнична комісія надсилає кожному виборцю запрошення про включення до списку виборців, краще перевірити списки заздалегідь. Для цього можна скористатися Державним реєстром виборців та наглядно показала, як саме.

Інна Шара наголосила, що перевіряти необхідно кожну букву і цифру у написанні прізвища, імені та по – батькові, року народження та адреси. Так як в день голосування зміни до списку виборців внести буде неможливо, навіть за рішенням суду. І якщо виявиться в день голосування, що особа до списків не включена, проголосувати вона не зможе. 

image14Для тимчасово безробітних осіб, які перебувають на обліку в Голопристанському міськрайонному центрі зайнятості, теж був проведений семінар щодо реалізації виборчого права та підвищення рівня знань населення щодо виборчих прав.

Фахівчиня місцевого центру Інна Холодняк розповіла присутнім про їх законне виборче право та способи його здійснення і захист, можливість і процедуру перевірки включення себе до Державного реєстру виборців і списків виборців на виборчих дільницях.

Також розповіла про можливість та порядок зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, підстави та процедури отримання виборцями можливості голосувати за місцем перебуванням, порядок голосування на виборах Президента України та про право на оскарження порушених виборчих прав та способи здійснення цього права. 

2019-й – рік загальнонаціональних президентських і парламентських виборів. Згідно з Конституцією право обирати і бути обраним – одне з ключових прав громадян України. З метою підвищення рівня знань щодо виборчих прав начальниця Каланчацького бюро Тетяна Філіппова провела тематичну зустріч з державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно Каланчацької селищної ради, в ході якої розповіла про порядок перевірки включення до Державного реєстру виборців і списків виборців на виборчих дільницях, порядок зміни місця голосування та право на оскарження порушень виборчих прав. 

image16image15Ще одна тематичну зустріч Тетяна Філіппова провела з працівниками Каланчацького районного відділу ДВС та відділу ДРАЦС на тему: «Мої виборчі права».

У рамках проведення заходу були розглянуті актуальні питання виборчого права, а саме: хто є суб’єктами виборчого процесу; як переселенцю проголосувати на виборах Президента; як проголосувати, якщо ви працюєте, навчаєтеся в іншому місті, поїхали у відрядження чи перебуваєте на лікуванні та ін. 

image17Світлана Коханевич – заступниця начальника Каланчацького бюро здійснила виїзд до с. Роздольне.

У приміщенні будинку культури для місцевих жителів вона прочитала лекцію на тему: «Як переселенцю проголосувати на виборах Президента?». Присутні дізнались, як реалізувати своє право на вибір і яким чином його захистити, а головне – як свідомо прийняти рішення і обрати представників як на рівні загальнонаціональних інституцій, так і на місцевих виборах.

Каховський місцевий центр з надання БВПД

image18У Чаплинському районі теж дізналися про право вибору: фахівчиня бюро Віра Серпутько провела роз’яснювальну роботу з даного питання. Так, на території місцевого автовокзалу вона провела вуличне інформування для мешканців району та гостей, які приїздлять з тимчасово окупованих територій.

«Важливо, щоб усі українці отримали можливість взяти участь у виборчому процесі, – наголошувала Віра Серпутько, – тим більше, що тимчасова зміна місця голосування – не проблема. Не відкладайте це в довгий ящик, а вже зараз зробіть все необхідне, щоб потім спокійно прийти на дільницю і проголосувати».

image19image20У Новотроїцьку районі дізналися про права виборців завдяки фахівчині системи БПД: Тетяна Цунаєва відвідала Територіальний центр соціального обслуговування та провела лекцію на тему: «Права виборців з особливими потребами».

Під час заходу говорили про необхідність підтримки людей з обмеженими фізичними можливостями та реалізації їх права на вільне волевиявлення, а саме: які документи потрібні та куди звертатися для тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси;
як перевірити себе у списку виборців та куди потрібно звернутися у разі виявлення розбіжностей особистих даних; як проголосувати за місцем реєстрації та куди треба звернутися.

image21В рамках просвітницької кампанії начальниця Нижньосірогозького бюро Інеса Угорчук у районному центрі зайнятості провела семінарське заняття.

Під час заходу присутні дізналися, як реалізувати своє виборче право, як перевірити себе у списках виборців, куди звертатися в разі, якщо особа не знайшла себе в списках виборців, як взяти участь у виборах за місцем фактичного перебування. Спікер повідомила також про право на оскарження порушених виборчих прав та способи здійснення цього права.

image22Семінар на тему: «Реалізація виборчого права» пройшов і на базі Новотроїцького центру зайнятості, який провела головна спеціалістка Новотроїцького бюро Світлана Садовська. Вона висвітлила актуальні питання виборчого права, зокрема питання щодо порядку зміни місця голосування без зміни виборчої адреси; процедури отримання виборцями можливості голосувати за місцем перебування; реалізації виборчого права особами, обмеженими в пересуванні, та особами, які мають вади зору; порядку відстоювання своїх виборчих прав у суді.

Тематичну зустріч з питань виборчого праваи в районному центрі зайнятості провела й начальниця image23Чаплинського бюро Олеся Чавурська.

Вона розповіла присутнім про виборчі права громадян, способи їх здійснення та захисту. Поінформувала про можливість процедури перевірки включення себе та інших виборців до Державного реєстру виборців. Звернула увагу на можливості, у разі необхідності, змінити місце голосування (виборчої дільниці) без зміни виборчої адреси та роз’яснила порядок. Нагадала про порядок голосування на виборах Президента України та про право на оскарження порушених прав під час виборів.

Як реалізувати своє право вибору дізналися жителі Великолепетиського району: головна спеціалістка Великолепетиського бюро Юлія Барсук провела лекцію для осіб, які перебувають на обліку у районному центрі зайнятості на тему: «Реалізація виборчого права громадянами України».

image24Фахівчиня надала інформацію про можливість перевірки своїх персональних даних на сайті Державного реєстру виборців, розповіла, як діяти у разі відсутності даних у списках виборців, image25та який порядок дій громадян у випадку неможливості голосування за місцем реєстрації, разом з тим звернувши увагу присутніх на передбачену ст. 160 КК України кримінальну відповідальність за підкуп виборців.

Про те, які права мають виборці, дізналися й жителі міста Каховка.
В рамках інформаційної компанії «Я маю право голосу!» інтегратор Каховського місцевого центру Володимир Щербаков провів вуличне інформування на тему: «Права виборців». 

Херсонський місцевий центр з надання БВПД

image26Інтегратор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко разом з регіональними представницею та координаторкою Уповноваженого ВРУ у Херсонській області Лілією Афанасіаді та Оксаною Тропіною провели практичний семінар для внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку в Херсонському центрі зайнятості.

Під час семінару внутрішньо переміщені особи не тільки дізнались про порядок голосування ВПО, але й про діяльність системи БПД та представництва Уповноваженого ВРУ в Херсонській області та з якими питаннями можна звертатися до цих установ.

Дізнались про свої виборчі права й мешканці Олешківського району, для яких спеціалістка Олешківського бюро Тетяна Бабаскіна провела Правопросвітницький захід «Виборчі права громадян та спосіб їх здійснення і захисту».

image27Фахівчиня бюро довела до відома громади інформацію про порядок проведення виборів Президента України та наголосила, що ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах.

Йшлося також і про пряму заборону законодавством застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному волевиявленню. Спікер наголосила, що забороняється контроль за волевиявленням виборців; фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування.

Тетяна Бабаскіна роз’яснила учасникам заходу, що з метою захисту своїх виборчих прав, громадяни можуть звертатися до виборчих комісій на підставі Закону, до суду – у порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України, до правоохоронних органів – у випадках, коли законодавством передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність за порушення виборчих прав громадян, а також про порядок отримання безоплатної правової допомоги та точки доступу до БПД в Олешківському районі Херсонської області.

image28Зустрілась Тетяна Бабаскіна і з внутрішньо переміщеними особами, які проживають в Олешківському районі. Враховуючи, що у більшості ВПО зареєстроване місце проживання залишилось на окупованих територіях, фахівчиня бюро довела до відома громади інформацію про порядок проведення виборів Президента України та процедуру тимчасової зміни місця голосування.

Спікер пояснила, що внутрішньо переміщені особи до 25 березня 2019 року можуть подати заяви про тимчасову зміну місця голосування за спрощеною процедурою.

По-перше – знайти найближче відділення ведення Державного реєстру виборців (адреси зазначені на сайті drv.gov.ua у розділі «Відділення ведення реєстру»).

По-друге – взяти паспорт громадянина України (обов’язково) і довідку ВПО (бажано) й звернутися до обраного відділення ведення Державного реєстру виборців.

По-третє – у відділенні написати заяву про зміну місця голосування. Відповідно до Постанови Центральної виборчої комісії від 05 вересня 2018 року № 129, виборці, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

image29По-четверте – на підставі поданої заяви, одразу отримати посвідчення, яке підтверджує тимчасову зміну місця голосування. Посвідчення діятиме у день проведення виборів Президента України саме на тій виборчій дільниці, яку ви обрали. У разі якщо буде оголошено другий тур виборів, цю процедуру треба буде повторити.

Окрім того, з метою підвищення правової обізнаності молоді Тетяна Бабаскіна для учнів Олешківського професійного ліцею провела заняття на тему «Реалізація виборчого права», в ході якого розповіла про визначений Конституцією України порядок обрання Президента та депутатів Верховної Ради, пояснила, з якого віку громадянин має право обирати та бути обраним, а також про визначені законодавством права виборців та шляхи їх захисту. 

image30Фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги Альона Василевич у районній бібліотеці провела лекцію на тему: «Виборчі права громадян, способи їх здійснення та захисту» для осіб, місце проживання яких не збігається з реєстрацією проживання.

Вона ознайомила присутніх з основним положеннями Закону України «Про вибори Президента України» та порядком подання заяви про тимчасову зміну місця голосування.

Під час заходу присутні обговорили різноманітні питання, а саме – можливість включення до Державного реєстру виборців, можливість та порядок зміни місця голосування та ін.

Нагадуємо нашим читачам: з огляду на необхідність забезпечення реалізації та захисту виборчих прав українців чотири місцеві центри з надання БВПД Херсонської області будуть працювати 30 та 31 березня 2019 року у черговому режимі – з 09:00 до 17:00.image31