назад

Меморандум про співпрацю та взаємодію підписали у Херсоні

6 серпня між Регіональним центром з надання БВПД у Херсонській області та Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, яке розташоване у місті Мелітополь та поширює свою діяльність на Запорізьку, Херсонську області, Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, був укладений Меморандум про співпрацю та взаємодію.

Документ підписали керівники установ – Марина Єлисєєва (Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області) і Денис Керман (Територіальне  управління Державного бюро розслідувань, яке розташоване у м. Мелітополь). До події підписання Меморандуму долучилися і заступники директорів – Олена Іпатенко та Богдан Чегіль.
Обговорюючи загальні положення, сторони зазначили, що метою Меморандуму про співпрацю є консолідація зусиль, спрямованих на недопущення порушень прав людини на захист під час затримання, проявів тортур, іншого нелюдського поводження із затриманими особами, запобігання випадків притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинних осіб та порушення гарантій адвокатської діяльності під час здійснення досудового розслідування.

Забезпечення дотримання прав, свобод та законних інтересів громадян, зокрема права на безоплатну вторинну правову допомогу; виявлення, запобігання та недопущення випадків затримання осіб без належного оформлення їх статусу та налагодження обміну відповідною інформацією, запобігання випадкам катувань та інших жорстоких, нелюдських видів поводження з боку службових осіб правоохоронних органів; інформаційний обмін сторін; моніторинг та аналіз існуючих проблем – основні напрями спільної роботи.

Довідка. Державне бюро розслідувань – правоохоронний орган України, створення якого було передбачено Кримінальним процесуальним кодексом України у термін до 20 листопада 2017 року. Але свою діяльність ДБР розпочало 27 листопада 2018 року. Ідеологія відомства полягає в розслідуванні кримінальних проваджень, у яких фігурують правоохоронці, судді і найвищі службовці (від міністрів до начальників ГУ). З часом бюро остаточно перебере на себе функцію досудового (попереднього) слідства від прокуратури, яка  займається слідством (починаючи з 1996 року) на тимчасовій основі – відповідно до п. 9 Перехідних положень Конституції України.