назад

Меморандуми про співпрацю – заради правового захисту учасників АТО

dscn0273 Проблемні питання військовослужбовців, учасників АТО та членів їх сімей стали головною темою на зустрічах, які цими днями відбулися на Закарпатті. Найперше йшлося про реалізацію обласної комплексної  програми  на 2015-2017 роки з соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців учасників АТО та членів їх сімей, а також питання їх медичного забезпечення. Не менш важливим в даному аспекті є правовий захист цієї категорії осіб, адже на практиці отримання обіцяних державою соціальних гарантій нерідко наштовхується на чималу кількість перепон.

    Як реалізувати правовий захист на практиці – вирішували 13 серпня на зустрічі в Ужгороді голова Обласного комітету допомоги солдатським матерям, дружинам і учасникам АТО Марина Решетар та начальники відділів взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги місцевих центрів: Мукачівського  Мирослава ПилипчинецьУжгородського  Володимир МацоХустськогоВіталія Молнар.
    М.Решетар розповіла про проблеми, з якими хлопці, що захищали територіальну цілісність України, та їх родини зустрічаються у мирному житті. І чимала частина цих проблем – неможливість отримати законні пільги та захистити власні права. Приміром, отримати земельну ділянку чи безкоштовно проїхати у транспорті. Якщо для представництва інтересів, що стосується соціального захисту, потрібен адвокат, то учасники АТО та члени їх сімей мають право на послуги захисника за рахунок держави, – на цьому наголосили фахівці місцевих центрів.
    Зокрема, вони акцентували увагу на тому, що учасники АТО мають можливість безкоштовно отримати послуги адвоката для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових справах. Відповідна норма передбачена п.9 частини першої ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” . Для отримання такої допомоги потрібно звернутися у місцеві центри з надання БВПД, що діють в УжгородіМукачеві та Хусті. Звернули увагу і на один важливий момент: правова допомога особам, що підпадають під п.9 (ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») надається тільки у тому випадку, якщо особа має відповідні документи, котрі посвідчують її статус. Якщо учасник АТО ще не отримав відповідний статус, то він може скористатися послугами адвоката за рахунок держави в тому випадку, коли підпадатиме під іншу категорію, передбачену статтею 14 (малозабезпечений, інвалід тощо).
    Завершилася зустріч підписанням Меморандумів про співпрацю. У рамках співпраці сторони домовилися якнайширше забезпечувати юридично-правовий захист соціальних гарантій учасників АТО та членів їх родин.


    Довідково. Учасниками АТО є понад 5 тисяч військовослужбовців з числа мешканців Закарпаття. З них більше півсотні зазнали поранень, 69 загинули. Такі дані на зустрічі із журналістами 11 серпня навела заступник начальника управління – начальник відділу департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА  Наталія Омелянюк. За її словами, станом на 11 серпня 1020 бійцям надано статус учасника бойових дій та видане відповідне посвідчення. Вони взяті на облік для призначення відповідних пільг та компенсацій. 127 членам сімей встановлено статус з виконанням обов’язків військової служби, іншим буде встановлено після оформлення всіх необхідних документів.
На 1 серпня п.р. 34 особам з числа  учасників АТО встановлено інвалідність.


{module Меморандум АТО}