назад

Мешканцям громад Хмельниччини розʼяснювали особливості спадкування за заповітом

На Хмельниччині відбувся онлайн-захід для мешканців громад області. Говорили про вимоги до складання заповіту, а також про те, за яких обставин його можна скссувати.

Правові питання, повʼязані зі спадкуванням, належать до тих, з якими до бюро правової допомоги на Хмельниччині люди звертаються чи не найчастіше: хтось пропустив терміни прийняття спадщини, когось ошукали кмітливі родичі, присвоївши спадок, що їм не належить, хтось вважає несправедливим заповіт.

Проблем, вирішувати які беруться юристи системи безоплатної правової допомоги, чимало. Та все ж, радять юристи, найкраще уникати прикрих ситуацій, а для цього слід знати основні правила спадкування.

З огляду на актуальність цієї теми про спадкування за заповітом з мешканцями громад області говорили фахівчині Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. Організували онлайн-захід у співпраці з партнерами – Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою.

Головна фахівчиня із зв’язків з громадськістю та пресою відділу комунікацій та правопросвітництва Анна Бенькалович пояснила слухачам особливості спадкування за заповітом.

«Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який складено пізніше, скасовує попередній повністю або у тій частині, у якій він йому суперечить. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не поновлює заповіту, який заповідач склав перед ним. Якщо новий заповіт, складений заповідачем, визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не поновлюється, крім певних випадків, встановлених статтями 225 та 231 Цивільного Кодексу України», – зазначила юристка.

Вона також розповіла, що заповідач має право у будь-який час внести до заповіту зміни. Важливо, що скасування заповіту, внесення до нього змін заповідач здійснює лише особисто.

Приклади визнання заповіту недійсним із судової практики навела заступниця начальника відділу забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, адвокатка Руслана Матущак. Вона наголосила, що визнати заповіт недійсним можна лише через суд, а також розповіла, які докази та підстави суд може взяти до уваги, щоб визнати заповіт недійсним.

Окремо обговорили особливості оформлення договору дарування та договору довічного утримання, а відтак юристки відповіли на запитання учасників заходу.