назад
09.08.22

Оплата послуг адвокатів, які надають БВПД, не залежатиме від строків подання ними звітності

Адвокати, які співпрацюють з системою надання безоплатної правової допомоги, захищають права громадян України, іноземців, осіб без громадянства в умовах воєнного стану. Виклики, які постали перед адвокатами під час широкомасштабного вторгнення рф в Україну, у тому числі стосуються і організаційних питань. Серед них – неможливість через об’єктивні причини подання до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги актів з відповідними додатками у визначений законодавством строк для оплати їх послуг.
«Ми розуміємо, що у воєнний час причин недотримання адвокатами строків подання актів з додатками може бути багато. Вони можуть перебувати на окупованих територіях, бути призвані на військову службу під час мобілізації, евакуйовані та інше. Але ж від строків подання таких актів залежить розмір винагороди адвокатів. Саме тому Координаційний центр з надання правової допомоги розробив пропозиції щодо удосконалення законодавства в частині оплати послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу в умовах воєнного стану», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.
Так, Координаційним центром з надання правової допомоги розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України з метою врегулювання питання обчислення розміру винагороди адвокатів та забезпечення оплати їх послуг в період воєнного стану незалежно від строку подання акта з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
5 серпня 2022 р. на засіданні Уряду було прийнято постанову № 870 «Про внесення змін до пункту 3 Методики обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу» відповідно до якої у період воєнного стану, а також протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування розмір винагороди адвоката не залежатиме від строку подання ним акта з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
«Дуже важливо, що постанова Кабінету Міністрів України № 870 набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 24 лютого 2022 року, з початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Якщо адвокати, які завершили надання безоплатної вторинної правової допомоги, наприклад, у березні чи квітні цього року не подали у визначений строк акти з відповідними додатками, вони можуть їх подати зараз чи пізніше в межах строку дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування, і отримати оплату за свої послуги», – підкреслила начальниця управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру з надання правової допомоги Анна Мередова.