назад

Мешканцям села Ягідне Количівського старостинського округу Іванівської об’єднаної територіальної громади розповіли про особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану.

25 серпня 2022 року головним фахівцем зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Інною Тищенко, директором  Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйком та юристом громадської організації MART Дмитром Науменком, а також, психологом Іриною Лісовецькою (методисткою Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області) було проведено правопросвітницький захід для мешканців села Ягідне Количівського старостинського округу Іванівської ОТГ .

Під час зустрічі присутніх осіб було поінформовано про порядок набуття та реалізації права власності на земельну ділянку, порядок приватизації земельних ділянок під час воєнного стану, порядок та підстави надання безоплатної  вторинної правової допомоги, способи захисту прав людини, правила перетину кордону, порядок отримання компенсацій за пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок війни, отримання допомоги з використанням платформи Є-допомога, правовий статус внутрішньо переміщеної особи, їх права та соціальних гарантії, документування інформації про воєнні злочини.

Також, Ірина Лісовецька, провела заняття з дітьми. Вони робили вправи, які допомагають у простій формі знаходити внутрішні та зовнішні ресурси; людей, до яких можна звернутися за допомогою і підтримкою. По завершенню роботи з психологом  діти отримали стилізований «паспорт» прав дитини, який нагадує, що незалежно від того скільки років власнику цього документу, його права захищені міжнародними договорами та чинним законодавством України.

Під час заходу було надано вісімнадцять консультацій з питань соціального захисту, земельного, спадкового, цивільного, пенсійного законодавства, фіксування воєнних злочинів та з питань отримання компенсації за зруйноване житло.