назад

Юристи бюро правової допомоги на Заарпатті отримали технічну підтримку від Норвезької ради у справах біженців

З початку віроломного нападу ерефії на Україну, її межі покинули мільйони наших громадян, які змушені були рятувати свої життя та життя своїх родин, шукаючи прихистку закордоном або у відносно безпечних регіонах нашої держави. Сотні тисяч наших співвітчизників своєю тимчасовою домівкою обрали західні, частково центральні регіони. Цілком обєктивно, що вони зіткнулися з низкою життєвих проблем, які потребують вирішення у правовому полі. Саме тому фахівці системи БПД на Закарпатті, яке прихистило рекордну кількість внутрішніх переселенців, оперативно відреагували на ситуацію, перш за все, створенням консультаційних пунктів у місцях прибуття евакуаційних потягів, гуманітарних штабах, місцях компактного поселення ВПО, та активно  долучилися до ініціатив, спрямованих на всебічну підтримку та допомогу вимушеним переселенцям.

Великою підпорою у наданні правової допомоги фахівцями системи БПД  внутрішнім переселенцям стали й міжнародні організації та партнери, завдяки зусиллям яких бюро правової допомоги отримали технічну підтримку.  Зокрема, 26 серпня представники Норвезької Ради у Справх біженців України (NRC)  безоплатно передали для бюро правової допомоги на Закарпатті 11 ноутбуків з гарнітурами для надання правової допомоги людям, які вимушено покинули свої домівки через війну. Допомога була надана за підтримки Гуманітарного фонду для України (UHF

Як зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Попадинець, «тепер юристи бюро матимуть більше можливостей для надання доступу до БПД внутрішніх переселенців навіть у віддалених куточках краю. Адже використання ноутбуків значно спростить доступ до сервісів Мін’юсту, законодавчо-нормативної бази, допоможе в складанні заяв, які надходять від людей в точках доступу до БПД,  дозволять юристам надавати переселенцям правову допомогу в режимі онлайн, дозволять консультувати громадян за єдиним контакт-номером системи БПД 0 800 213 103».

Юристи Ужгородського місцевого центру розповіли про власний досвід надання правової допомоги внутрішнім переселенцям у місцях їхнього компактного проживання, про співпрацю з Данською радою у справах біженців, та подякували за технічну підтримку.

Керівник Регіонального центру та представниця NRC Надія Роменська підписали Угоду, укладену в рамках проекту «Правова допомога», метою якої є поліпшення доступу внутрішньо переміщених осіб та людей, що постраждали внаслідок бойових дій в Україні, до якісної безоплатної первинної та вторинної правової допомоги за місцем їх постійного проживання або тимчасового перебування в межах Закарпатської області.

Надія Роменська розповіла про пріорітети та принципи діяльності NRC в сфері правової допомоги, зокрема, щодо захисту прав біженців, внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали внаслідок військової агресії рф, розповіла про майбутні проєкти та висловила впевненість, що подаровані Норвезькою Радою у Справах біженців Україна ноутбуки та гарнітури до них допоможуть працівникам системи БПД на Закарпатті надавати вимушеним переселенцям необхідну правову допомогу.

 

#БПД #Правова_Допомога #LegalAid