назад

На Буковині організовують «круглі столи», покликані сприяти якіснішій роботі адвокатів

234-1Безоплатний означає якісний. Для того, щоб сприяти цьому Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області 7 листопада 2018 року організував черговий «круглий стіл» для адвокатів, які співпрацюють із системою БПД. Йшлося про дотримання стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

«Згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу» велика кількість громадян має право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Така допомога має надаватись якісно і вчасно. Задля цього ми вже не вперше організовуємо подібні заходи, які покликані сприяти цьому», – розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

234-2

Під час зустрічі йшлося про загальні стандарти надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі. Зокрема:
• За наявності підстав вважати затримання особи без ухвали слідчого судді, суду незаконним захисник звертається із заявою до слідчого судді щодо незаконного позбавлення особи свободи у межах його територіальної юрисдикції у порядку статті 206 Кримінального процесуального кодексу України.

• Захисник докладає розумних зусиль для одержання документів, що підтверджують обставини, які характеризують особу клієнта. Свідчать про його родинні та соціальні зв’язки і можуть бути враховані судом при вирішенні питання про обрання, зміну чи скасування запобіжного заходу.

• У разі незгоди клієнта з рішенням суду захисник після роз’яснення клієнтові порядку і наслідків подання відповідної скарги складає та подає таку скаргу. При поданні апеляційної та касаційної скарг стороною обвинувачення захисник готує та подає відповідні заперечення. У разі подання апеляційної та касаційної скарг клієнтом захисник здійснює його захист під час їх розгляду в суді.

«Метою розроблення і впровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі є своєчасне та якісне надання в необхідному обсязі безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі; забезпечення ефективного використання коштів державного бюджету, виділених на оплату діяльності адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі; методична підтримка та підвищення професійного рівня адвокатів, які надають правову допомогу у кримінальному процесі, – зауважив модератор заходу, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Владислав Шаблій.

234-3

Насамкінець головний спеціаліст відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Мар’яна Варварич нагадала, що моніторинг роботи адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, буде здійснюватись і надалі.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).