назад

На Черкащині провели круглий стіл на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх»

На жаль, неповнолітні все частіше вдаються до правопорушень під негативним впливом сумнівних знайомих, однокласників, приятелів. Нерідко певні групи (коло спілкування) вимагає від дитини довести свою приналежність до них, вчинивши якийсь негарний вчинок – когось вдарити чи здійснити крадіжку, зіпсувати чуже майно. Цей необачний крок може зруйнувати майбутнє підлітка, довівши його до в’язниці.

Враховуючи такі аспекти, та беручи до уваги факт того, що суворе покарання не завжди є запорукою виправлення неповнолітнього, слідуючи кращим європейським та світовим практикам, з 2019 року в Україні було впроваджено проєкт  «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

З метою обговорення питань, що стосуються реалізації «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» проведено круглий стіл з трудовим колективом Кам’янського відділу Смілянської місцевої прокуратури та слідчим Кам’янського відділу поліції на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх».

«Відновне правосуддя це відносно новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку неповнолітніх та вчинення ними кримінальних правопорушень. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Участь у Програмі надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі», – наголосила представниця системи БПД.

Учасники круглого столу погодились, що Програма дає можливість сторонам кримінального провадження конфіденційно вирішити спір, усунути всі можливі негативні наслідки як для потерпілого, так і для неповнолітнього.

Для можливості застосування Програми у кримінальному провадженні повинні бути такі умови:

– наявність потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

– вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

– визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

– згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

Саме на прокурора покладається обов’язок дослідити наявність зазначених умов у конкретному кримінальному провадженні, та у випадку їх виявлення, повідомити неповнолітнього та його законного представника, а також потерпілого про можливість участі сторін у «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Програма реалізується шляхом залучення регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги посередника, з числа адвокатів, що співпрацюють з центром та пройшли спеціальне навчання та підготовку, для проведення медіації та укладення угоди про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Медіація є добровільною та конфіденційною процедурою за участі нейтрального посередника, що забезпечує екологічну комунікацію між сторонами для можливості дійти згоди щодо відшкодування завданої шкоди.

Залучення обох сторін конфлікту до «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» створює можливість діалогу між потерпілим і неповнолітнім, перетворює протистояння між ними на спільну діяльність з розв’язання конфліктної ситуації.

Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде всі рекомендовані органом пробації, іншими установами та організаціями заходи ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

Отож, дана Програма є методом примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, який дозволяє неповнолітнім, що допустили помилку продовжувати навчатися у школах та інших навчальних закладах, не покидаючи звичного середовища. Але не варто вважати, що відновне правосуддя – це спосіб уникнути відповідальності, навпаки це інструмент для глибокого усвідомлення наслідків кримінального правопорушення та спроби виправити ситуацію.