назад

Про правопросвітництво на Волині в умовах війни

Війна – це явище, до якого ніколи неможливо бути готовим, особливо коли вона починається зненацька і відбувається без жодних правил та законів.

Вже в умовах карантину, в яких система безоплатної правової допомоги працювала у минулому році, фахівцям довелося підлаштовуватись до певних обмежень: маскового режиму, соціальної дистанції, обмеженої чисельності масових заходів, онлайн формату правопросвітництва тощо.

Якщо до 23 лютого робота центрів з надання БВПД здійснювалася за планом, були визначені пріоритетні завдання, досягнуті домовленості з приводу проведення тих чи інших заходів, то вже з 24 лютого, з початком війни, довелося кожного дня оперативно підлаштовуватись під події.

Тож, за 8 місяців повномасштабної війни вдалося зробити певні висновки як змінився підхід до проведення правопросвітницьких заходів.

Не можливо не відмітити, що в умовах воєнного стану особливо важливо стало зважати на питання безпеки для життя та здоров’я як клієнтів, так і фахівців центрів, особливості осіб, з якими потрібно працювати, умови, в яких можна опинитись у будь-яку хвилину, зокрема повітряної тривоги, загрози бомбардувань. До прикладу, наразі в регіоні вже наявний досвід проведення правопросвітницьких заходів в укриттях.

В зв’язку із масовим переселенням людей із зон, де ведуться активні бойові дії, у більш безпечні міста України, природно, що акценти у правопросвітницькій роботі змістилися на питання, які найбільш важливі для такої категорії осіб.

Станом на початок вересня на Волині проживає близько 60 тисяч ВПО: в Луцькому районі – близько 26 тисяч, у Володимирському районі – близько 16 тисяч, у Ковельському районі – близько 15 тисяч та у Камінь-Каширському районі – близько 5 тисяч.

Завдання, яке фахівцям місцевих центрів, що займаються право просвітою, необхідно було вирішувати в першу чергу – це інформування людей про систему безоплатної правової допомоги, її завдання та можливості, географію точок доступу.

Поряд з тим, було важливо й говорити з людьми про специфічні теми, які набули небувалої актуальності внаслідок збройної агресії рф проти України – порядок перетину державного кордону, права та пільги внутрішньо переміщених осіб, соціальні гарантії для військовослужбовців тощо.

Оскільки внутрішньо переміщені особи – це, здебільшого, люди, які евакуювалися з місць, де ведуться бойові дії, було розуміння, що на часі доносити до них інформацію про необхідність фіксування воєнних злочинів, жертвами яких могли стати чи стали вони або їх рідні.

Тобто вони повинні чітко усвідомлювати, що катування, тортури, нелюдське поводження, вбивства цивільних, бомбардування невійськових об’єктів, знищення об’єктів інфраструктури, мародерство, взяття заручників, незаконний вивіз цивільних до росії тощо – це злочини, які повинні бути належним чином задокументовані, розслідувані та за які повинні нести покарання особи, які їх вчинили. Крім того, важливо не тільки розуміти що таке воєнні злочини, повідомляти про них, а й допомогти правоохоронцям максимально відповідально задокументувати усю наявну інформацію, зберегти докази, повідомити про можливих свідків.

По друге – важливо викликати довіру людей, як до фахівців системи БПД, так і до правоохоронної системи держави, державних органів, соціальних служб, адже люди повинні бути впевнені у тому, що права та соціальні гарантії, про які йдеться під час правопросвітницьких заходів справді можливо реалізувати, а інформація, до прикладу, про воєнні злочини, яку вони можуть надати слідству, стане реальним приводом для порушення кримінальної справи.

По третє – у роботі з людьми, які потенційно можуть бути потерпілими від воєнних злочинів необхідно розуміти та шукати шляхи подолання психологічного супротиву. У перші місяці війни переважна більшість людей перебувала у пригніченому стані, вони неохоче спілкувалися, рідко брали участь у масових заходах та, практично, не цікавилися правовою інформацією. Найперше що їм було потрібно – відчувати себе у безпеці, розуміти як та за рахунок яких ресурсів будувати своє подальше життя. В цей період фахівцям місцевих центрів було важливо не наполягаючи, без зайвого тиску та дозовано інформувати про те, що система БПД працює, надати контактні дані місцевих центрів та бюро, розповісти про напрямки роботи та послуги, якими можна скористатись тоді, коли люди будуть до цього готові.

Надалі, враховуючи усі завдання та розуміючи, що не варто очікувати активності від людей, фахівці місцевих центрів почали налагоджувати контакти з керівниками місць масового перебування ВПО, гуманітарних та волонтерських штабів, аби проводити роз’яснювальну роботу у невимушеній обстановці, безпосередньо у місцях, де проживають чи тимчасово перебувають такі особи.

В цілому, з початку війни, фахівці місцевих центрів відвідали 87 місць масового перебування переселенців на території Волинської області. Подекуди правопросвітницькі заходи були проведені вже 3-4 рази.

Також, варто відмітити, що значно збільшилася тривалість правопросвітницьких заходів. Це пов’язано з тим, що, отримавши певну інформацію, наприкінці заходу люди починають задавати уточнюючі питання, консультуватись, розповідати свої історії і тут важливо не втратити зв’язок, який вдалося налагодити, дати можливість людині висловити те, що її турбує, підтримати та допомогти.

Слід відзначити, що у проведенні правопросвітницьких заходів для внутрішньо переміщених осіб місцеві центри відчули вагому підтримку та активне сприяння місцевої влади та партнерів, за допомогою яких проводилися спільні зустрічі у ЦНАПах, органах соцзахисту, місцевих центрах зайнятості, сільських/селищних радах. Такий формат роботи також доволі результативний. Тут варто розуміти, що відвідуючи такі заклади, люди вже більш налаштовані на вирішення якихось конкретних своїх проблем, тому з ними легше говорити і про інші теми, які би могли бути їм корисні. Як правило, фахівці місцевих центрів добирають для правопросвітницьких заходів у конкретних закладах чи організаціях теми, актуальні для цільової аудиторії саме цієї організації, а також, одночасно висвітлюють питання фіксування воєнних злочинів, відшкодування шкоди за зруйноване майно, прав, пільг та гарантій внутрішньо переміщених осіб тощо.

Особливістю роботи з внутрішньо переміщеними особами також стало те, що місцеві центри налагодили співпрацю з релігійними громадами, що опікуються такими людьми. Для прикладу,  Володимир-Волинський місцевий центр організовував заходи спільно з фондом Ретріт Центр БФ «Преображення» у с.Заозерне Головенської територіальної громади, Церквою адвентистів сьомого дня м. Володимира. Ефективність таких заходів полягає в тому, що присутність релігійних лідерів допомагає учасникам бути більш відкритими до спілкування та загалом створює сприятливу атмосферу для обговорення «болючих» тем.

Крім того, усвідомлюючи, що навіть будучи присутніми на правопросвітницьких заходах, люди все одно складно сприймають інформацію на слух, фахівці місцевих центрів розповсюджують друковані матеріали, які можуть бути переглянуті згодом, коли люди матимуть у цьому потребу.

Вагомий вклад у роботу з внутрішньо переміщеними особами внесли волонтери БПД. Варто відмітити, що вони самі проявляють активність, намагаючись таким чином підтримати людей, які опинилися у складних життєвих умовах та надати їм допомогу. Наразі з центрами надання безоплатної вторинної правової допомоги Волинської області співпрацює 6 активних волонтерів. Здебільшого, їх допомога полягає у проведенні вуличного інформування населення.

Окремо слід звернути увагу і на роботу фахівців системи БПД, які займаються консультуванням клієнтів та правопросвітою серед внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають на більш мирних територіях.

Якщо раніше їм доводилося працювати, здебільшого, з правовими проблемами людей, то сьогодні наші фахівці також працюють з їх емоціями. Оскільки для того, аби здобути довіру людини та налаштувати її на сприйняття певної інформації, потрібно також вислухати її, спробувати зрозуміти її морально-психологічний стан, можливо підтримати. Історії бувають дуже складні та емоційно виснажливі. Тому одночасно важливо слідкувати аби фахівці перебували в ресурсі та мали можливість психологічно «розвантажуватись».

Загалом місцевими центрами з надання БВПД Волинської області спільно з  партнерами та волонтерами проведено 158 правопросвітницьких заходів для внутрішньо переміщених осіб. Участь у цих заходах взяло 2610 осіб.