назад
03.10.22

Про взаємодію судів та системи БПД говорили під час онлайн-зустрічі у Полтаві

30 вересня у Регіональному  центрі з надання без  оплатної вторинної правової допомоги  у Полтавській області відбулася онлайн-зустрічі з суддями Полтавщини  на тему: «Надання безоплатної вторинної правової допомоги в умовах воєнного стану».

Захід мав на меті обговорити  проблемні питання  взаємодії працівників системи БПД та органів судової влади, доступ громадян до правосуддя в умовах воєнного стану   Модераторами заходу  були  секретар судової палати  з розгляду кримінальних справ  Полтавського апеляційного суду Володимир Костенко та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий, який розповів про діяльність системи безоплатної правової допомоги Полтавщини в умовах воєнного стану.

 «Система безоплатної правової допомоги в  умовах воєнного стану працює у звичайному стані і навіть в у мовах воєнного стану права громадян мають були дотримані.   Наразі ми в  повному обсязі забезпечуємо надання  як  безоплатної   первинної правової допомог, так і  надання безоплатної вторинної правової допомоги шляхом забезпечення їх доступу  до правосуддя та правовий захист соціально вразливих категорій громадян» – резюмував Олександр Черчатий.  

Начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги РЦ  Людмила Армеєва   поінформувала присутніх  про особливості надання правничої допомоги у кримінальному процесі.

«Зауважу, що з 01 лютого цього року в рамках реалізації пілотного проекту робота відділу дещо змінилася. Зокрема, ми стали працювати не цілодобово, а з 9 до 18 години, субота та неділя – вихідні. Наразі наш Регіональний центр не приймає повідомлення про затримання осіб та не видає ніякі доручення у поза робочий час. Відтепер вказані повноваження належать тільки двом Регіональним центрам – у Тернопільській та Чернівецькій областях.

Задля чіткої роботи такого механізму всі без виключення ухвали необхідно направляти на єдину електронну адресу, яка доступна як для Регіонального центру у Полтавській області, так і в Тернопільській і Чернівецькій областях.» – повідомила  очільниця відділу.

Яка специфіка надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільному та адміністративному процесах заступник директора Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Пирлик.

Учасниками зустрічі стали представники системи БПД   та судів області. Під час онлайн-зустрічі  присутні обговорили проблемних питань щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги як запоруки доступу до правосуддя в умовах воєнного стану, визначили шляхи взаємодії  державних інституції.