назад

На Черкащині розпочалася співпраця з Регіональним представником офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Черкащини спільно з Регіональною представницею  офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин в Черкаській області Анною Донець об’єднують зусилля та можливості для допомоги родичам зниклих безвісти осіб за особливих обставин під час воєнного стану.

Обговорюючи ключові напрямки співробітництва учасники міжвідомчої робочої зустрічі обмінялися зразками необхідних для надання правової допомоги документів та домовилися про перенаправлення осіб, в залежності від категорії питання з яким вони звертаються, або до бюро правової допомоги Черкаської області, або до Регіонального представника, закріпивши ці домовленості в меморандумі про співпрацю.

Крім цього, підготували змістовні відповіді з конкретними алгоритмами дій на низку правових питань, з якими найбільш часто звертаються по допомогу.

Серед них:

  • Що робити, якщо не має сповіщення про зникнення безвісти військовослужбовця або акту службового розслідування?
  • Як діяти, якщо до документів внесли помилкові/неправдиві відомості?
  • Що робити, якщо слідчий, який веде кримінальне провадження, не реагує на письмові заяви та клопотання?
  • Як оформити щомісячне грошове забезпечення військовослужбовця, зниклого безвісти за особливих обставин?
  • Як залучити адвоката, який співпрацює з системою БПД, якщо військова частина звернулася до суду із заявою про оголошення особи померлою або про встановлення факту смерті?

Сьогодні, як ніколи, важливо реагувати на запити суспільства, особливо якщо це стосується правової допомоги людям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Тому ми налагоджуємо нові партнерські зв’язки, які дозволять швидше реагувати на виклики сьогодення та допомагати людям. Зокрема співпраця з Регіональним представником офісу Уповноваженого покращить доступ до правової інформації та правової допомоги родичам зниклих безвісти українців, насамперед військовослужбовців, – заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Тетяна Ломіногіна.

Для виконання спільної мети фахівці системи БПД Черкащини та Регіональна представниця Секретаріату Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин в Черкаській області Анна Донець планують проведення спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, зокрема, права на безоплатну правову допомогу, та поширення інформаційних матеріалів з спільно розробленими механізмами вирішення правових питань.