назад

У Вінниці працювали над удосконаленням механізму надання допомоги родичам осіб, які зникли безвісти за особливих обставин

Про спільні заходи для реалізації прав осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та їхніх родичів, а також про удосконалення механізмів забезпечення інформаційного і юридичного супроводу під час пошуку зниклих близьких говорили 22 червня у Вінниці представники системи безоплатної правової допомоги, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Уповноваженого Кабінету Міністрів України з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин.

У обговоренні з фахівцями системи БПД взяли участь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Вінницькій області Сергій Регелюк та регіональна представниця Уповноваженого Кабінету Міністрів України з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин у Вінницькій області Марія Довжик.

«Сьогодні найголовнішу справу роблять наші військовослужбовці. Залишивши вдома рідних, вони ризикують своїм життям заради майбутнього нашої держави. Тож наш обовʼязок – зробити все можливе, щоб забезпечити дотримання їхніх прав, підтримку та захист їхніх близьких. Наші військові – це сучасні супермени, суперлюди, а ми в усіх питаннях, що стосуються їхніх прав та прав їхніх рідних, повинні бути суперюристами», – наголосила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова на початку обговорення.

Як відзначили під час зустрічі, взаємодія фахівців системи БПД з регіональною представницею Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин у Вінницькій області спрямована на забезпечення захисту прав і свобод цих людей та їхніх близьких родичів і членів сімей, насамперед – на забезпечення права на безоплатну правову допомогу. 

Важливий напрямок, до якого активно долучаються юристи, – інформаційний та юридичний супровід людей, які шукають своїх рідних. Зазвичай у таких ситуаціях необхідно пояснити, куди звертатися, як правильно скласти звернення до державних установ, правоохоронних органів та органів військового управління. Водночас досвід роботи свідчить, що наявні механізми надання інформаційної допомоги потребують удосконалення. 

З огляду на таку необхідність під час зустрічі вирішили створити робочу групу для поновлення та створення зразків документів, за якими людина зможе звернутися до зазначених установ для отримання інформації чи реалізації своїх прав, зокрема в кримінальному процесі. Розроблені зразки документів суттєво полегшать реалізацію Алгоритму дій для родин зниклих безвісти, розробленого МінРеінтеграції, у кожному конкретному випадку.

Ще одне питання, яке порушили учасники обговорення, – перспективи співпраці з представником Уповноваженого Сергієм Регелюком на 2023 рік. Задля оперативного вирішення проблемних питань, які виникають в умовах воєнного стану, домовилися про обмін інформацією та спільне реагування на порушення прав і свобод людини та громадянина.