назад

На Черкащині відбулася робоча зустріч з представниками Уповноваженого Верховної ради України з прав людини

24 червня представником Уповноваженого Верховної ради України з прав людини з дотримання прав дитини та сім’ї  Аксаною Філіпішининою спільно з начальником Управління з дотримання прав дитини та сім’ї секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Оленою Чорною та представником Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в центральних областях Валерієм Ольховим проведено робочу зустріч на Черкащині.

У заході взяли участь заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Тетяна Ломіногіна, регіональний представник Уповноваженого Верховної ради України з прав людини у Черкаській області Юлія Черватюк, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини у Черкаській області Людмила Проценко, представник ГО «Романі рота» Володимир Бамбула, представник ГО «Центр права» Петро Бурлаченко, прокурор Черкаської обласної прокуратури Сергій Іванов, директор Черкаського обласного центру соціальних служб Богдан Санжарівець та представник ГО «Легалайф Україна» Марина Шатило.

Учасники зустрічі обговорили проблемні питання що виникають у представників ромських меншин, осіб у яких виявлено інфекційні захворювання, осіб які зазнають дискримінації за різними ознаками, та визначили шляхи вирішення таких питань у регіоні.

Звернуто увагу на якості інформування населення щодо прав людини та громадянина, забезпечення соціального захисту населення у громадах, а також важливості дотримання прав людини в умовах децентралізації.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Тетяна Ломіногіна поінформувала, що Регіональний центр нещодавно уклав меморандум про співпрацю з Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області Юліє Черватюк.

Налагодження взаємодії між Регіональним центром та Регіональним представником  є важливим кроком для забезпечення дотримання прав людини у регіоні. Зокрема така співпраця сприятиме обміну інформацією про виявлені випадки затримання осіб без належного оформлення їхнього статусу або надання адвокатами затриманим особам безоплатної вторинної правової допомоги неналежної якості. Також виконання умов меморандуму сприятиме створенню умов щодо підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав.

Тетяна Ломіногіна звернула увагу на важливості співпраці Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області та Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області в справах що стосуються дотримання прав людини під час перебування осіб в установах виконання покарань.

Представник Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Аксана Філіпішина наголосила на  важливості дотримання прав дітей у кримінальних провадженнях, зокрема забезпеченні права дітей на кваліфіковану правову допомогу не залежно від статусу дитини у провадженні.

Наприкінці зустрічі учасники домовилися про подальшу співпрацю, зокрема про проведення спільних тренінгів для адвокатів системи БПД Черкащини щодо дотримання стандартів правосуддя дружнього до дитини, під час здійснення правового захисту та представництва малолітніх та неповнолітніх осіб у кримінальних провадженнях.