назад
24.06.21

Перспективи та можливості реалізації «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у місті Києві

Забезпечення достойного майбутнього молодому поколінню – завдання номер один для кожної держави. А допомога дітям, що оступилися, але бажають виправити неприємну життєву ситуацію – це велике вкладення у майбутнє всієї держави. Система безоплатної правової допомоги завжди реагує на потреби суспільства і сприяє їх задоволенню, а правова допомога дітям – пріоритет для системи.

Задля забезпечення ефективної реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у місті Києві відбулася регіональна зустріч у форматі круглого столу за участі представників системи безоплатної правової допомоги,  Офісу Генерального прокурора, окружних прокуратур, судової системи, соціальних служб, громадських організацій та адвокатів-медіаторів.

Слід зазначити, що Програма застосовується у кримінальних провадженнях, порушених по факту вчинення неповнолітньою особою кримінального проступку або нетяжкого злочину. Процедура відновного примирення – позасудова процедура врегулювання конфлікту шляхом переговорів неповнолітнього підозрюваного та потерпілої особи за допомогою медіатора. ЇЇ ключовий аспект – отримання згоди на участь у програмі від потерпілого і його законного представника та неповнолітнього підозрюваного і його законного представника.

Програму можна застосувати за наявності чотирьох основних умов: наявність потерпілої сторони, вчинення проступку або нетяжкого злочину особою вперше, визнання неповнолітнім скоєного, а також згода його та потерпілого на участь у проєкті, під час якого проводиться низка заходів з ресоціалізації неповнолітнього, запобігання вчиненню нових правопорушень та відшкодування заподіяної шкоди.

Відновне правосуддя – це не правосуддя, яке націлене на звільнення дитини від відповідальності. Воно націлене на потерпілу особу, відновлення її почуттів, її стану. Для дитини, яка скоїла правопорушення важлива саме її ресоціалізація. Отож, сьогодні  нам важливо почути один одного, скоординувати свої дії, інформувати про Програму, її мету та переваги участі для того, щоб в подальшому ефективніше працювати, – в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Надзвичайно важливий внесок для впровадження  Програми зробив  Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, який є світовим лідером, що просуває та захищає права дітей у 190 країнах.

Правосуддя дружнє до дитини – один з основних напрямків роботи ЮНІСЕФ. Статистика показує, що діти, які порушують закон, це діти, що й самі були жертвами насилля, булінгу, чи не були почуті дорослими. Якщо ми зможемо вчасно побачити та зупинити процес, то є велика вірогідність того, що дитина буде повністю ресоціалізованою і стане законослухняним громадянином цієї країни. Саме цю можливість дає Програма, – керівниця програми захисту дітей ЮНІСЕФ в Україні Наїра Аветісян.

Під час робочої зустрічі обговорювались проблемні питання, які заважають ефективно запрацювати Програмі у столиці та мати перші успішні кейси. Першою і надзвичайно важливою проблемою є пропонування участі у Програмі сторонам і недостатня обізнаність слідчих та прокурорів про можливості відновного правосуддя для неповнолітніх. Для вирішення цього питання потрібно налагодити взаємодію та комунікацію між всіма ключовими учасниками реалізації пілотного проекту.

Надзвичайно важливо підвищувати рівень поінформованості всіх учасників процесу, щоб неповнолітній і його законний представник та потерпілий розуміли процес медіації та його позитивні результати.

Потерпіла сторона, як правило, приходить на медіацію з позицією, а не реальними потребами. За цими позиціями приховується потреба до визнання правопорушником несправедливості та визнання наслідків таких дій для потерпілої сторони. Потребами потерпілої сторони переважно є відновлення справедливості через визнання провини кривдником та прояв його реального ставлення до вчиненого, – адвокат-медіатор Крістіна Корюковець.

Ключовою проблемою є і небажання великих торгівельних мереж, де найчастіше неповнолітні кияни скоюють дрібні крадіжки, долучатися до процесу медіації  та витрачати час на цей процес. Отож, потрібно щоб вони погодилися виконувати цю соціально важливу місію – допомагати дітям визнати свою провину, переосмислити її,  змінити свою поведінку та не повторювати неправомірні вчинки у майбутньому.

Забезпечення ефективної реалізації Програми у столиці потребує комплексного підходу і вирішення багатьох дотичних питань, але регіональна зустріч показала зацікавленість всіх сторін у цьому процесі та налаштування на результат.

Ми дуже зацікавлені, щоб у столиці вдалося реалізувати Програму. Оскільки  Київ і діти, що вчиняють у місті правопорушення, на жаль, не на останньому місці в українській статистиці. Тому, маючи можливості столиці і центрів безоплатної правової допомоги, будуть знайдені шляхи вирішення проблем і відновне правосуддя запрацює. Ми зможемо провести таку роботу з дитиною, щоб та не стала знову на негативний шлях у своєму житті, – в.о. начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству в Офісі Генерального прокурора Олеся Волошина.

Громадські організації, які опікуються і допомагають дітям, в тому числі і тим, які опиняються в складних життєвих обставинах, підліткам, які знаходяться в конфлікті з законом, також допомагатимуть інформувати про можливості Програми .

Ми разом з Київським міським центром соціальних служб,  готові долучитися до створення банку заходів з ресоціалізації дітей, які вчинили правопорушення. Тому що велику роль грає і робота з батьками, так як діти часто скоюють правопорушення в наслідок певної сімейної ситуації, – виконавчий директор ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» Тетяна Журавель.

Зважаючи на важливу роль проекту, учасники круглого столу домовилися активізувати свої зусилля задля допомоги неповнолітнім, що вперше оступилися, аби українське суспільство в подальшому отримало громадян, які поважають закон, розбудовуючи демократичну правову державу.