назад

На Черкащині землевласникам розповіли про особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану

Тема земельних правовідносин, зокрема, права на землю (власність, користування, оренда), захист прав фізичних та юридичних осіб сьогодні залишається важливою та актуальною, тому що від цього залежить безпека земельної, аграрної та продовольчої сфер діяльності всієї держави.

З метою підвищення правової свідомості суспільства та поширення інформації щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану, в рамках виконання Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», фахівчиня Жашківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД Алла Лавренюк в приміщенні старостинського округу села Острожани Жашківської міської ради здійснила виїзний прийом громадян.

У дистанційному пункті доступу до безоплатної правової допомоги юристка провела лекцію на тему: «Особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану». В ході розмови з’ясувалося, що доволі актуальним для громадян було питання, що стосуються автоматичного поновлення договорів оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту.

«Із запровадженням в державі правового режиму воєнного стану, окремі сфери правового регулювання потребували коректив, зокрема це стосувалося і земельних правовідносин. Тож, Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 № 2145-IX, аби максимально забезпечити захист земельних прав громадян та при цьому зберегти в нормальному, функціонуючому стані земельні правовідносини у суспільстві», – зазначила Алла Лавренюк.

Закон встановив, що договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін таких договорів. Крім того, таке поновлення не потребує внесення відповідних змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а сам договір вважається поновленим без внесення відповідних відомостей до реєстру.

Факт поновлення таких договорів підтверджують дві обставини: 1) закінчення строку дії самого договору після 24.02.2022; 2) наявність законодавчого врегулювання цього питання, тобто п. 27 Перехідних положень Земельного Кодексу України. Важливим є те, що поновлення поширюється лише на договори строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану.

Ще однією ключовою зміною згаданого закону стало скасування проведення електронних торгів щодо передачі в оренду земель с/г призначення на термін дії воєнного стану. Важливо, що формування ділянки для передачі її в оренду здійснюється без внесення відомостей до Державного земельного кадастру (державної реєстрації) та присвоєння їй кадастрового номера. А право оренди земельної ділянки с\г призначення не підлягає державній реєстрації. Договір оренди, укладений за такими правилами, не може бути поновлений чи укладений на новий строк.

Фахівчиня також звернула увагу присутніх на зміни у земельному законодавстві, спрямовані на забезпечення функціонування життєво важливої інфраструктури та забезпечення техногенної безпеки, розміщення внутрішньо переміщених осіб, а також переміщення підприємств із зони бойових дій на безпечніші території. Зокрема, із учасниками заходу обговорили питання щодо:

  • надання Держгеокадастру України повноважень щодо призупинення та відновлення функціонування Державного земельного кадастру,особливостей його функціонування в умовах воєнного стану;
  • особливостей передачі земельних ділянок для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та переміщення виробничих потужностей підприємств;
  • спрощеного порядку зміни цільового призначення земельних ділянок для цілей, пов’язаних із воєнним станом;
  • особливого порядку проведення робіт із землеустрою в умовах воєнного стану;
  • зупинення строків або процедур у сфері земельних відносин на період воєнного стану;
  • застосування нормативної грошової оцінки земель.

Наприкінці заходу юристка поширила серед громадян інформаційні буклети з актуальними юридичними порадами у сфері земельних правовідносин та організувала консультаційний пункт, де всі охочі змогли отримати індивідуальні юридичні консультації.