назад

На Київщині налагодили взаємодію прокуратури та центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Київській області Дарія Журбенко зустрілася з працівницею Білоцерківської окружної прокуратури Анастасією Матерніцькою задля налагодження  ефективної взаємодії органів прокуратури та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Життя та здоров’я дітей, які проживають в Україні в умовах війни, постійно перебувають під загрозою. Саме тому, під час зустрічі обговорювали, головним чином, захист прав дітей, що постраждали від воєнних злочинів.

«В Україні гостро постає проблема забезпечення прав дітей, які постраждали від воєнних злочинів. На сьогоднішній день – це одна з найвразливіших категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Спрощення їх доступу до правових послуг та надання якісної правової допомоги є нашим головним завданням», – підкреслила Дарія Журбенко.

Говорили про те, що в ситуації збройного конфлікту діти страждають у різних формах і з довгостроковими наслідками та як захистити дітей від насильства.

Діти мають особливі постконфліктні потреби, як-от пошук власної сім’ї, компенсація збитків, соціальна адаптація, програми психосоціальної реабілітації тощо. Збройний конфлікт на майбутні покоління може вплинути негативно: узвичаїти атмосферу ненависті, переслідувань і культу війни.

Прокуратура здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, а суб’єктами права на безоплатну правову допомогу є діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту.

Тому ефективна взаємодія з органами прокуратури полягає в інформуванні законних представників дітей, які є постраждалими у кримінальних провадженнях від воєнних злочинів, про можливість отримання безоплатної правової допомоги, а також сприяння залученню такій категорії осіб захисників на ранніх етапах провадження.