назад

Як відбувається доступ до безоплатної правової допомоги на Харківщині

Частина Харківської області окупована, на її території не припиняються бойові дії, багато людей полишили своє постійне місце проживання й тимчасово оселилися в підконтрольних Україні громадах Харківщини.
За офіційними даними Харківської обласної військової адміністрації, зараз в області мешкає близько 250 тисяч ВПО. Найбільше переселенців у таких громадах: Валківська – 21 тис., Зміївська – майже 18 тис., Богодухівська – 15 тис. У компактних місцях проживання (гуртожитках, на базах відпочинку, у санаторіях) довкола Харкова мешкає 1200 переселенців. Решта місць, де розмістили людей, які залишили свої домівки, – у громадах області. За прогнозами Харківської ОВА, восени кількість ВПО у регіоні ще зросте.
Близько третини звернень до бюро Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – це ВПО. Пункти доступу до БПД діють у приміщеннях ЦНАПу, що спрощує комунікацію між працівниками системи безоплатної правової допомоги, ЦНАПу та громадянами.
Богодухівський місцевий центр співпрацює з Комунальним закладом «Богодухівська спеціальна школа» Харківської обласної ради, де на даний час розташований прихисток для ВПО. Питання, які найчастіше ними порушуються: оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи, оформлення звернень на отримання гуманітарної допомоги, а ще гостро постало питання щодо перенаправлення пенсії, яку отримували у поштовому відділенні за місцем проживання, та відкриття рахунків у банківських установах.
З початком війни велика кількість ВПО на Богодухівщині звертається по безоплатну правову допомогу для складання заяв до суду з приводу розірвання шлюбу, видачі судового наказу про стягнення аліментів. Часте також прохання допомогти в установленні факту смерті родичів на окупованих територіях.
У кінці червня 2022 року до Богодухівського бюро звернувся клієнт, який є ВПО, з питанням про встановлення факту смерті своєї матері, смерть якої сталася в м. Красний Луч, тобто на території, яка є тимчасово окупованою.
Єдиний документ, який підтверджував факт смерті матері клієнта, – фотографія свідоцтва про смерть, виданого на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. Тому зареєструвати смерть у встановленому законами України порядку неможливо.
Фахівець бюро склав позовну заяву до суду з проханням установлення факту смерті на тимчасово окупованій території.
Суд негайно розглянув заяву позивача й виніс рішення про її задоволення (справа № 613/371/22, https://reyestr.court.gov.ua/Review/105035400 ).
Зміївська громада прийняла 18 тисяч вимушених переселенців. Деякі санаторії Чугуївського району надали прихисток цим людям, які потребують не лише гуманітарної, а й правової допомоги.
У державному підприємстві «Санаторій Ялинка» (селище Дачне) та комунальному підприємстві «Обласний туберкульозний санаторій «Занки» (селище Курортне) юрист Зміївського бюро правової допомоги Олег Десятник організував консультаційні пункти безоплатної правової допомоги для вимушених переселенців.
В Санаторії «Ялинка» він регулярно проводить заходи для внутрішньо переміщених осіб, надає консультації, роз’яснення з різних правових питань, найчастіші з яких:
  • порядок отримання компенсації за зруйноване житло;
  • порядок отримання довідки ВПО та відповідних соціальних виплат для ВПО;
  • порядок отримання довідки ВПО через додаток «Дія»;
  • порядок отримання матеріальної допомоги ВПО від міжнародних організацій;
  • правовий захист внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану;
  • порядок зміни виплати пенсії у разі зміни місця проживання;
  • порядок відкриття особового рахунку в банківській установі для отримання пенсії.
Доводиться не лише розкривати правові питання, – каже Олег Десятник, – а й допомагати зареєструватися через смартфон для отримання виплат ВПО – єПідтримка, допомога від ООН, допомога від Юнісеф та інших. Складати заяви для подання у відповідні органи – стосовно отримання компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло, про мародерство та крадіжки рухомого майна на непідконтрольній території, щодо зміни виплати пенсії з відділення Укрпошти на банківський рахунок.
Після лекцій і бесід юрист бюро проводить консультування присутніх осіб, відповідає на їх численні запитання.
Лозівська громада, де розташований Первомайський місцевий центр, була декілька десятків разів обстріляна ворожими ракетами, ще у квітні евакуювалось близько половини її жителів. Попри це переселенці із сусідніх районів, де ведуться активні бойові дії, обрали громаду місцем для прихистку.
Починаючи з квітня, юристи місцевого центру та Лозівського бюро відвідують компактні місця проживання внутрішньо переміщених осіб і консультують їх з правових питань, поширюють правову інформацію, проводять інформаційно-роз’яснювальні заходи.
Найпоширеніші питання: алгоритм отримання компенсації за зруйноване житло постраждалими від агресії рф і відновлення втрачених документів.
Крім того, спілкуємось онлайн, – розповідає директорка Первомайського місцевого центру Ірина Шевченко. – Скажімо, з нагоди Дня Конституції фахівці системи безоплатної правової допомоги регіону за ініціативи Первомайського МЦ спільно організували та провели онлайн-захід для широкої аудиторії. У тому числі в заході взяли участь переселенці Близнюківської, Богодухівської, Коломацької, Кегичівської, Сахновщинської, Лозівської громад – вони отримали можливість долучитись до заходу за місцями їх компактного проживання. Як і в чому допомагають населенню, окрім працівників системи БПД, розповіли представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, державних установ, Офісу омбудсмена.
У приміщенні молодіжного простору STREAM Панютинського ліцею відбулось спілкування онлайн з переселенцями щодо порядку надання безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану.