назад

30743057 1688375344541380 3598177107844268032 n

13 квітня для усіх охочих тернополян відбувся майстер-клас із приготування суші, який організувала керівниця жіночого клубу «Жіноча криївочка» Галина Маніліч-Жеграй. Захід відвідала комунікатор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Софія Пасічник. Фахівчиня Центру проінформувала про можливість отримати безоплатну первинну для усіх без винятку людей та вторинну правову допомогу – для пільгових категорій населення, визначених Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Запрошені відвідувачі майстер-класу цікавилися контактними даними центрів з надання безоплатної правової допомоги, які знаходяться у Тернополі, а також чи має право людина звернутися за отриманням земельної ділянки не за місцем реєстрації свого місця проживання. Софія Пасічник відповіла, що законодавством України дозволено усе, що не заборонено: «Оскільки законодавчо не визначено обмежень на отримання земельної ділянки за територіальною ознакою, то й, відповідно, кожна людина може отримати земельну ділянку будь-де – незалежно від того, у якому населеному пункті вона зареєстрована».

Наприкінці заходу працівниця Центру залишила брошури із адресами центрів та плакати з інформацією про успіх, якого добилися у суді правозахисники та представники системи безоплатної правової допомоги, захищаючи права та інтереси соціально-незахищених осіб.

30725212 1688378487874399 4235750262607708160 n

Довідково. ЩО ТАКЕ БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА?

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає порядок надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги.

Безоплатна первинна правова допомога, суб’єктами права на яку є усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, включає такі види правових послуг, як надання правової інформації;  консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Безоплатну первинну правову допомогу надають місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги усім громадянам України, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, визначених ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», здійснюють регіональні та місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України).