назад

На Одещині клієнти системи БПД мають можливість отримати безкоштовні послуги медіації

Медіація- це нова процедура не тільки для клієнтів системи безоплатної правової допомоги, а і для більшості українців. Сьогодні будь-яка особа у форматі офлайн або онлайн може отримати допомогу у доступі до цієї процедури.

Медіація – це вид альтернативного врегулювання конфліктів, за допомогою якого можна вирішити спір мирно, швидко та без тривалого судового розгляду. Вона проводиться за допомогою нейтрального посередника – медіатора, який допомагає сторонам налагодити комунікацію між собою та самостійно досягти максимально ефективних домовленостей.

В Одеському місцевому центру з надання БВПД з 2019 року працює кабінет медіації (вул. Розумовська, 37). Клієнти системи БПД мають доступ до вирішення сімейних та спадкових спорів за допомогою медіатора.

Про це розповіла на Першому міському радіо Алла Перетятко, директорка Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Без сумнівів, медіація набуває все більшої популярності. Потрібен час, щоб люди більше дізналися про таку процедуру та її переваги. Отримати доступ до медіації сьогодні має кожен – через систему безоплатної правової допомоги. Якщо людині не байдуже, як буде вирішено його спір, вона готова брати активну участь в процесі прийняття рішення та виконувати його, система БПД готова створити всі умови для того, щоб допомогти такій людині», – зазначила Алла Перетятко.

Переважно до системи надання безоплатної правової допомоги звертаються люди, які мають правові спори у галузі сімейного, житлового, спадкового, трудового, земельного та пенсійного права. Для вирішення сімейних конфліктів медіація застосовується усе частіше. Інструмент медіації активно використовується й під час впровадження відновних практик між правопорушником та потерпілою стороною у кримінальному провадженні.

16 листопада 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про медіацію».
Детальніше – у відео: