назад

На Одещині розповіли про стягнення заборгованості за кредитним договором в період воєнного стану

Агресія рф по відношенню до України лишила близько 53 % українців без роботи та, відповідно, без фінансової стабільності. Дана ситуація безпосередньо вплинула і на кредитні зобов’язання, оскільки позичальники не мають можливості у повному обсязі виконувати свої зобов’язання за кредитними договорами.

Тож, як бути та що роботи у ситуаціях коли «ростуть» борги, розповідала завідувачка Любашівського бюро правововї допомоги Світлана Жмурко для підоблікових та співробітників Подільського районного сектору № 4 Центру пробації в Одеській області, та членів громадської організації «Рука допомоги».

Кредитування – доволі поширена послуга в Україні, проте виникають ситуації коли позичальники не можуть або не бажають повертати раніше отримані кошти. У таких випадках стягнення боргів перетворюється на проблемну процедуру, як для позикодавців так і для позичальників, і доводиться навіть звертатися до суду, щоб отримати гроші від боржників.

У таких випадках, а тим паче під час воєнного стану, держава шукає підходи щодо врегулювання проблемних питань виважено та збалансовано. Однією з перших законодавчих ініціатив у сфері врегулювання кредитних правовідносини відображено в Законі України № 2120-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”, яким змінено чимало правил роботи банків та небанківських фінансових установ, зокрема тих, що надають послуги з кредитування.

Серед нововведень:

  • на період дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом;
  • у разі допущення прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором;
  • введена заборона стосовно збільшення процентної ставки за користування кредитом у випадках невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит, крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено кредитним договором чи договором про споживчий кредит.

Досить важливим є і те, що для забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України у своєму розпорядженні № 198-р дозволив фізичним особам здійснювати видаткові операції з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує 100 000 (сто тисяч) гривень. Тож боржники з відкритими виконавчими провадженнями мають змогу користуватись своїми рахунками та отримувати допомогу від держави. І діятиме дана норма до припинення чи скасування воєнного стану в Україні», – на останок зауважила Світлана Жмурко.