назад
12.09.22

Прильоти і робота: як працює система БПД у найгарячіших точках України

Війна наклала відбиток на усі аспекти життя українців. Вже у перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну гостро постало питання, як організувати роботу, створити безпечні умови для працівників та клієнтів системи безоплатної правової допомоги у тих регіонах, що опинилися під обстрілами та ракетними ударами.

Адже звернення від людей, яким потрібна правова допомога, не перестають надходити. Навпаки – їх значно побільшало з урахуванням змін у законодавстві та зважаючи на життєві обставини мільйонів українців.

Звичайно, за пів року значно змінилася картина бойових дій. Багато міст, селищ, сіл зазнають щоденних обстрілів, бомбардувань, руйнувань. А разом з тим тисячі їх мешканців щоденно потребують якісної правової допомоги. І отримують її повною мірою від працівників системи БПД.

Звичайно, кожен «гарячий» регіон організовує свою діяльність відповідно до ситуації. Щодня у новинах інформація про нові «прильоти», команда системи БПД там працює попри все. Такими «гарячими» повністю або частково наразі можна вважати Харківську, Миколаївську, Донецьку, Запорізьку, Дніпропетровську, Одеську та Сумську області.

Харківщина

Від початку повномасштабного вторгнення Харківщина щоденно обстрілюється ворогом. У області — 12 бюро, частина перебувала в окупації, частина – на лінії вогню. Попри це, співробітники системи БПД продовжують роботу.

Фахівці Богодухівського місцевого центру з надання БВПД, Богодухівського, Краснокутського та Коломацького бюро правової допомоги працюють у звичайному режимі. Так само як і Первомайського, Зачепилівського, Красноградського, Нововодолазького бюро, бо розташовані у більш-менш спокійних районах. Інші підрозділи перейшли на дистанційний або змішаний режим роботи, практикують виїзди для надання допомоги у фіксування пошкодженого майна та воєнних злочинів, створюють консультаційні пункти доступу до БПД, проводять правопросвітницькі онлайн-заходи.

Змінилися не тільки режим та умови роботи, а й ті питання, з якими звертаються клієнти. Сьогодні людей здебільшого цікавить усе, пов’язане з воєнним станом і війною.

Адвокати, які співпрацюють із центрами з надання БВПД Харківщини, і далі надають безоплатну вторинну правову допомогу клієнтам. Наявність дистанційних засобів зв’язку дозволяє їм  контактувати з клієнтами, надавати вторинну правову допомогу, брати участь у засіданнях суду.

«Звісно, війна значною мірою впливає на психологічний стан наших співробітників. Чого вартують нічні підйоми під звуки вибухів та гул сирен, що лунають за вікном. Проте усвідомлення того, що наші фахівці надають людям таку необхідну зараз правову допомогу, надихає та дозволяє тримати себе в тонусі, навіть рухатися вперед. Тож юристи системи безоплатної правової допомоги на Харківщині, попри щоденні атаки та обстріли, міцно тримають юридичний фронт нашої держави», – зазначає директорка Чугуївського місцевого центру з надання БВПД Уляна Кудрик.

У перервах між обстрілами фахівці Чугуївського місцевого центру з надання БВПД приходять в офіс, щоб прийняти клієнтів

Донеччина – Запоріжжя

Більша частина Донецької та Запорізької областей наразі окупована та перебувають під майже постійними ворожими обстрілами. Система БПД у цьому регіоні втратила офіси бюро та місцевих центрів у Маріуполі, Мелітополі, Бердянську, Приморську, Мангуші, Василівці та інших містах, які зараз в окупації чи розтрощені прямими влучаннями.

«Ми, на жаль, уже мали досвід окупації Донецької області та роботи біля лінії зіткнення. Проте цього разу все значно страшніше, ніж вісім років тому. Постійні «прильоти» й сирени ускладнили організацію роботи в нових реаліях. Безпека клієнтів та наших фахівців на першому місці, тому ми змінили підхід та перерозподілили роботу», – зазначає заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях Оксана Савицька.

Запоріжжя стало містом-форпостом. Запрацювали хаби для переселенців, які приймають всіх людей, які змогли виїхати з окупованої частини Запорізької, Донецької областей та Херсонщини. Наразі у Запоріжжі функціонують центри підтримки для громадян усіх великих міст та громад регіону, що перебувають в окупації – Мелітополя, Бердянська, Маріуполя.  У кожному з них правову допомогу надають фахівці центрів та бюро правової допомоги обласного центру. Чимало співробітників з окупованих територій, які змогли виїхати на підконтрольну територію України, зараз пліч-о-пліч працюють зі своїми колегами з інших місцевих центрів у Запоріжжі, Києві, Дніпрі, Кропивницькому.

«Попри постійні обстріли і навіть вибиті вибуховою хвилею шибки у центральному офісі, ми все одно працюємо», – зазначає директорка Запорізького місцевого центру з надання БВПД Ольга Бородіна.

Миколаївщина

Щоденні обстріли, пошкодженні офіси та зруйновані житлові будинки – у таких реаліях продовжують свою роботу й працівники системи БПД Миколаївщини.

«Воєнні дії змусили нас переглянути всі алгоритми роботи. Кожна, здавалося б, найпростіша дія вимагає індивідуального підходу та значно більшої кількості часу, ніж за мирних часів. Зокрема це стосується забезпечення надання правової допомоги затриманим, підозрюваним та обвинуваченим особам. Адже через виїзд багатьох адвокатів за межі області у деяких районах відсутні адвокати, які б могли надавати таку допомогу. Відповідно – збільшився час пошуку адвоката і час прибуття захисника до місця конфіденційного побачення з клієнтом», – зазначає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Організовуючи в регіоні роботу місцевих центрів та бюро правової допомоги, насамперед зважають на ситуацію в конкретному населеному пункті. У більшості точок доступу це дистанційний формат роботи. Юристи не лише консультують клієнтів онлайн, але й беруть участь у судових засіданнях. Водночас фахівці системи БПД знаходять можливість і особистих зустрічей з клієнтами – приїжджають до мешканців територіальних громад, консультують  громадян у гуманітарних штабах.

Серед найпоширеніших запитів у регіоні наразі є питання допомоги внутрішньо перемішеним особам у оформленні документів. Адже, рятуючись від бойових дій, люди думають лише про те, як зберегти життя та здоров’я, а про документи забувають.

Систематичні обстріли, більшість з яких відбувається вночі, не дають можливості для повноцінного відпочинку. Щоденні руйнування, зокрема й будинків колег, робота з клієнтами, які втратили близьких, – усе це дуже сильно впливає на психологічний та емоційний стан працівників. Але, не зважаючи на складні обставини, настрій бойовий.

Цьому посприяла організована Регіональним центром з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях серія психологічних тренінгів. Досвідченні кризові психологи з ГО «Асоціація професійного розвитку психологів та психотерапевтів в Україні» говорили про здатність людини адаптуватися перед обличчям трагедії, травми, а також навчали технікам та методами опанування стресових реакцій.

«Миколаїв – один із обласних центрів, що найбільше потерпає від ворожих обстрілів. З 24 лютого у тиші містяни провели близько 20 днів. Ситуація ускладнюється ще й відсутністю в місті питної, а подекуди й технічної води. Втім, незважаючи ні на що, юристи системи БПД продовжують свою роботу, надаючи правову, а подекуди й психологічну допомогу громадянам, зокрема й тим що прибувають до міста з іще більше небезпечних районі області», – відзначає директор Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Олег Матвієнко.

Фахівчиня Березанського бюро правової допомоги Людмила Бенедюк під час виїзного консультування в рамках реалізації Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»

Дніпропетровщина

У Дніпропетровській області до «гарячих» територій спочатку приєдналися прикордонні з Херсонщиною населені пункти Криворізького району, а півтора місяця тому й ще декілька з Нікопольського, що межують із Запоріжжям. Обстріли там відбуваються і вдень, і вночі. Однак робота Апостолівського та Широківського бюро правової допомоги не припинялася ні на день. Їхні завідувачки Інна Мазна та Олена Береза виходять на роботу до офісів, але у дні, коли особливо гучно, лишаються вдома та консультують клієнтів дистанційно. Адвокати теж працюють у звичному режимі. Оголошення про можливість звернення телефоном розміщують на дверях бюро.

Пошкоджені будинки, дачі, нанесена шкода довкіллю, встановлення фактів смерті,  соціальні гарантії ВПО, виїзд за кордон, мобілізація – ось із якими питаннями звертаються  представники громад та переселенці до юристів цих підрозділів системи БПД.

«Був випадок в Апостоловому, коли людина не могла підтвердити своє право на безоплатну вторинну правову допомогу через неможливість отримати довідки. Завідувачка бюро Інна Мазна взялася за справу ProBono та допомогла людині скласти необхідну заяву до суду», – розповідає фахівчиня Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталія Кожем’яка.

Завідувачка Апостолівського бюро правової допомоги Інна Мазна проводить робочу зустріч з партнерами

Щоденні обстріли накривають й територіальні громади Нікопольщини. Так, у Марганці під час одного з них, який було здійснено вночі, у будівлі, де розташоване бюро правової допомоги, було вибито ударною хвилею 18 вікон.

«На щастя, наші кабінети не постраждали, бо їхні вікна виходять на інший бік будівлі, і ми не пропустили жодного дня роботи. Тим більше, що люди йдуть та йдуть на прийом. Тільки за останній місяць ми з колегою Сергієм Рубаном прийняли понад 200 клієнтів, що набагато більше, ніж у мирні часи. Консультуємо, приймаємо звернення на вторинну правову допомогу. Звичайно, робимо перерви на тривоги, й на їх час з відвідувачами прямуємо до укриття», – розповідає завідувач Марганецького бюро правової допомоги» Олег Деревянко.

Юрист Марганецького бюро правової допомоги Сергій Рубан веде прийом між обстрілами

Нікопольський місцевий центр з надання БВПД був вимушений встановити змішаний режим роботи. Коли немає обстрілів його фахівці працюють у офісі. Але частіше доводиться дистанційно.

В.о. директора Нікопольського місцевого центру з надання БВПД спілкується з клієнтами в онлайн режимі

«Наразі в Нікополі деякі державні органи не приймають людей та не видають довідки, які потрібні для підтвердження права на БВПД. Ми пояснюємо людям, як можна отримати ці довідки дистанційно через електронний кабінет. Багато адвокатів виїхали з міста. Для надання безоплатної вторинної правової допомоги ми призначаємо наших юристів та у виключних випадках – з адвокатів, які попри небезпеку повертаються до Нікополя та беруться за справи»,– розповідає в.о. директора Нікопольського місцевого центру з надання БВПД Ніна Петрова.

Фахівчиня Магдалинівського бюро правової допомоги Дніпровського місцевого центру з надання БВПД Наталія Сорока проводить лекцію для жителів селища Кільчень по земельній реформі

Одещина

Про «прильоти» в Одеській області протягом пів року воєнних дій повідомляють мало не щодня.  Загалом центри та бюро працюють у звичайному режимі з перервами на повітряні тривоги. Але є два райони, у яких певні зміни все-таки відбулися.

В Арцизькому районі за пів року декілька разів були ракетні удари. Цілий тиждень у травні Арцизький місцевий центр з надання БВПД працював без електроенергії, але працівники знаходили можливості та ресурси для виконання своїх посадових обов’язків: «ловили» мобільний інтернет, шукали генератори серед знайомих, проводили вуличне інформування населення.

Психологічно складна ситуація й в Роздільнянському районі, який знаходиться неподалік від Придністров’я. Але всі юристи Роздільнянського місцевого центру ні на день не припиняли свою роботу, приймаючи клієнтів в офісі.

«Кожен ранок починається з відстежування оперативної обстановки не лише в Україні, а й вивчення настроїв у «сусідів». Дякувати силам ППО, місто не зазнало обстрілів, однак це не означає, що в місті немає людей, які постраждали від війни. Сюди переїжджають мешканці Миколаївської, Запорізької, Донецької та інших областей, де російські війська ведуть масовані обстріли мирного населення. При розмові з такими клієнтами буває досить важко зберігати спокій. Адже якби не  росія, ці люди спокійно жили б у своїх домівках, і питань щодо відновлення втрачених документів чи отриманні компенсації за зруйноване майно у них не виникло», – розповідає директорка Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулішова.

Сумщина

Сумська область, як і Харківщина, взяла на себе перший удар російського війська ще у лютому. Тільки-но оговталася після визволення, як почалися щоденні обстріли прикордонних районів. Але наразі усі підрозділи системи БПД у цьому регіоні працюють у звичному режимі. Зокрема, це стосується контакт центру при Регіональному центрі з надання БВПД у Сумській області, який з початку повномасштабної війни не припиняв своєї роботи, продовжуючи надавати правові консультації.  Так само як і місцеві центри та бюро Охтирського й Шосткинського районів.

«До цього ми не мали досвіду роботи в умовах воєнного стану, однак консультуємо і далі людей як у бюро, так і за місцем проживання клієнтів, надаючи адресну правову допомогу. Проводимо правороз’яснювальну роботу в безпечних локаціях, у тому числі й у віддалених громадах. За цей період як працівники, так і клієнти стали більш діджиталізованими, що дозволяє надавати й отримувати первинну допомогу на відстані, перебуваючи у безпеці чи взагалі за межами держави», – відзначає директорка Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир.

Практично всі працівники системи БПД з найгарячіших точок на запитання «Як працюється під обстрілами?» відповідають: «Тримаємося».

«Важко працювати коли недалеко від твого місця роботи розриваються снаряди або навіть просто завивають сирени. Тим більше коли твоє місто розташоване на кордоні з країною-агресором, ти завжди у небезпеці. Ти постійно чуєш звуки війни. Але ми повинні жити, протистояти ворогу, допомагати один одному, вірити в нашу перемогу», – зазначає завідувачка Середино-Будського бюро правової допомоги Тетяна Харченко.