назад

В новий навчальний рік зі старими проблеми. На Рівненщині освітяни та фахівці БПД порушили тему протидії булінгу

Із початком навчального року перед загальноосвітніми навчальними закладами постало багато нових викликів, в першу чергу –  це забезпечення безпечного шкільного середовища для своїх учнів. А з 24 лютого поняття “безпечного середовища” суттєво розширилося, адже тепер воно включає не тільки запобігання та протидію булінгу та домашньому насильству, а в перш за все – захист життя та здоров’я дітей в умовах війни.

Та проблема шкільного цькування та домашнього насильства все ж залишається досить актуальною, тому головний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Сарненського місцевого центру з надання БВПД Аліна Харченко, днями взяла участь в  онлайн нараді заступників директорів закладів загальної середньої освіти на тему «Актуальні аспекти організації освітнього процесу у 2022-2023 навчальному році», який організувала волонтер БПД – директор комунальної установи «Сарненський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Руслана Третяк.

Під час онлайн-зустрічі Аліна Харченко розповіла освітянам про такі питання:

  • права та обов’язки освітян та здобувачів освіти;
  • алгоритм дій освітян у разі виявлення шкільного цькування чи домашнього насильства;
  • відповідальність, яка передбачена за вчинення булінгу учасниками освітнього процесу, в тому числі за неповідомлення про такі випадки керівником навчального закладу;
  • шляхи протидії та запобігання таким негативним явищам, в тому числі проведення правопросвітницьких заходів, як один із таких  способів.

“Шкільне цькування, на жаль, поширене явище в освітньому середовищі. Фахівці Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги постійно проводять правопросвітницькі заходи на вказану тему задля попередження булінгу. Але, навіть, у разі виникнення булінгової ситуації її вирішення залежить від спільних зусиль вчителів, дітей та батьків. Та, у будь – якому випадку, кожна дитина має право на безоплатного адвоката, гарантованого державою для захисту її прав та законних інтересів”, – зауважила  Аліна Харченко.

На завершення заходу Аліна Харченко наголосила на можливості отримання безоплатної правової допомоги, а також більш докладно розповіла не лише про право кожної дитини на безоплатного адвоката, а й про механізм звернення до центру неповнолітнього за отриманням безоплатної правової допомоги.