назад

Робота під час війни Донецьк-Запоріжжя

З перших днів війни росії проти України більша частина Донецької та Запорізької областей була окупована чи знаходилась під ворожими обстрілами. Три з п’яти  місцевих центрів наразі знаходяться в окупації, два інших під ворожими обстрілами. Ми втратили офіси у Маріуполі, Мелітополі, Бердянську, Приморську, Мангуші, Василівці та інших містах, які зараз в окупації чи розтрощенні прямими попаданнями. Під час активних бойових дій ми тижнями не мали зв’язку з нашими друзями-колегами, проте не припиняли працювати, тому що були потрібні людям.

Запоріжжя стало містом форпостом. Запрацювали хаби для переселенців, які приймали всіх людей з усіх областей, які змогли виїхати з окупованої частини Запорізької, Донецької областей і Херсонської області. Саме місто було неодноразово обстріляне ракетами та артилерією на околицях вночі і вдень.

“Не дивлячись на постійні обстріли і навіть вибиті шибки вибуховою хвилею у центральному офісі, ми все одно продовжили працювати, розповідає директор Запорізького місцевого центру Ольга Бородіна”

Зараз у Запоріжжі функціонують центри підтримки для громадян усіх великих міст і громад, таких як Мелітополь, Бердянськ, Маріуполь і у кожному з них правову допомогу надають наші фахівці центрів і бюро правової допомоги. Багато співробітників з окупованих територій, які змогли виїхати на підконтрольну територію України зараз пліч о пліч працюють зі своїми колегами з інших місцевих центрів у Запоріжжі, Києві, Дніпрі, Кропивницькому.

“Ми, на жаль, вже мали досвід окупації Донецької області і роботи біля лінії зіткнення, проте цього разу все значно страшніше ніж 8 років тому, постійні “прильоти” і сирени ускладнили організацію роботи в нових реаліях, – розповідає Оксана Савицька – заступник директора Регіонального центру у Донецькій та Запорізькій областях – безпека клієнтів і наших фахівців на першому місці, тому ми змінили підхід та перерозподілили роботу ”.

Зрозуміло, що ніякої мови не було про правопросвітництво на окупованих територіях, проте підготовка письмових консультацій та дистанційних прийом клієнтів здійснюється і досі. Всі правопросвітницткі заходи та роботи консультативних  точок доступу і очний прийом відбувається виключно на підконтрольній території.
Ми віримо в ЗСУ і чекаємо, коли відбудуємо міста  поновимо роботу в усіх наших точках доступу.