назад

“Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” під час воєнного стану: досвід та перспективи

Днями представники Регіонального центру з надання БВПД у Сумській, Полтавській та Закарпатській областях взяли участь у онлайн-дискусії на тему  «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» під час воєнного стану: досвід та перспективи.

Більше трьох років діє пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». За цей час досвід її реалізації різниться по областях нашої країни, але більше ніж 186 неповнолітніх отримали шанс на нове майбутнє, суд звільнив їх від кримінальної відповідальності, а потерпілі отримали відшкодування збитків *.

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»** ґрунтується на концепції відновного підходу у кримінальних провадженнях щодо кримінальних проступків та нетяжких злочинів, вчинених неповнолітніми, і передбачає організацію комунікації між такими неповнолітніми й потерпілими від вчинених ними правопорушень.

 «На регіональному рівні в рамках пілотного проєкту передбачається співпраця між регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, уповноваженими підрозділами регіональної прокуратури та за згодою з центрами ювенальної пробації, обласними і районними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і громадськими організаціями. Тож, основною метою сьогоднішньої онлайн-дискусії є обговорення досвіду такої співпраці від наших колег із інших  регіонів країни та можливість перейняти цінний досвід, який надалі, можливо, задіяти у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»,- зазначила під час вітального слова директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

У межах пілотного проєкту відбувся онлайн захід із обміну досвіду, під час якого до дискусії долучилися координатори Програми із різних обастей. Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва розповіла, шо «реалізується Програма на Сумщині з 2020 року. На сьогодні налічується 20 успішних кейсів реалізації». Також координаторка поділилися досвідом співпраці із органами прокуратури та суду від моменту початку реалізації програми на Сумщині, а також наголосила на проблемах при реалізації пілотного проєкту в умовах воєнного стану.

«У Полтавській області у рамках реалізації пілотного проєкту було успішно реалізовано 5 кейсів. Програма важлива, як для неповнолітніх так і для всього суспільства у цілому. Відновне правосуддя дає шанс молоді повернутися до нормального життя, виправити той необдуманий вчинок», – переконаний заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

Такі робочі зустрічі є важливими, адже спрямовані на обмін досвідом сторін, обговорення напрямків співпраці, визначення шляхів поширення інформації про Програму серед громадськості. Сторони також мають змогу проаналізувати успішні кейси колег в межах пілотного проєкту й визначити подальшу взаємодію. Зокрема, до активної дискусії доєдналися адвокати посередники із Сумської та Полтавської областей.

Адвокатка – посередниця із Сумської області Олена Дерев’янко розповіла про застосовання онлайн комунікацій у своїй роботі за  пілотним проєктом «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Успішними справами зі свого досвіду по Програмі під час онлайн-дискусії поділилися також адвокат-посередник із Сумщини Олексій Назаренко та адвокати-посередники Полтавської області Людмила Тимохіна і Роман Литовченко.

Наряду із цікавими актуальними кейсами за результатами роботи Закарпаття по пілотному проєкту поділилася заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко: «із початку реалізації Програми на Закарпатті налічується 18 справ. Здебільшого, учасники програми завершили її успішно, однак траплялися випадки безрезультатного завершення Програми.  Окрім того, наразі складно встановити кримінальне провадження, у якому підозрюється неповнолітній та яке за формальними ознаками підпадає під дію пілотного проєкту, адже вчинення злочину в умовах воєнного стану є обставиною, яка обтяжує покарання або впливає на кваліфікацію злочину».

Серед інших проблемних питань в тому числі під час воєнного, щодо реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», виділили наступні:

  • незацікавленість потерпілої та підозрюваної сторони, щодо участі у Програмі.  Ця проблема спостерігалась в основному на початку дії пілотного проєкту.
  •  обмежена кількість психологів відповідної кваліфікації. які можуть прийняти участь у Програмі.

Та попри тимчасові складнощі продовжується робота над реалізацією Проєкту. Задля цього періодично проводяться робочі зустрічі з адвокатами-посередниками, представниками ювенальної прокуратури та ведеться робота із залучення до участі у пілотному проєкті нових партнерів – переконані учасники дискусії.

Довідково: * https://minjust.gov.ua/news/ministry/tri-roki-realizatsii-programi-vidnovnogo-pravosuddya-dlya-nepovnolitnih-rezultati-ta-visnovki

**Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року.