назад

На Одещині юристи системи БПД провели заходи для школярів і студентів з протидії булінгу та кібербулінгу

В Україні розпочався новий навчальний рік. В багатьох школах навчання відбувається в дистанційному режимі. Однак відсутність школярів за партами в шкільних кабінетах не скасувало проблему булінгу в освітньому середовищі, адже як відомо булінг має й інші форми крім фізичного. Саме тому юристи системи БПД провели в онлайн і офлайн форматах цикл заходів для школярів і студентів з протидії булінгу та кібербулінгу. 

Завідувачка Савранського бюро правової допомоги Подільського місцевого центру Олена Шавловська разом із головною спеціалісткою служби у справах дітей Подільської військової адміністрації Ніною Січкар завітали до учнів Савранского опорного закладу загальної середньої освіти.

Спеціалісти під час заходу, який проходив під гаслом «Подолаємо булінг разом», спробували привернути увагу школярів до проблеми булінгу, з метою подальшого поступового формування у них нетерпимість до цього явища.

Адже у цей непростий час для країни – час війни, діти є найбільш вразливою категорією населення, а особливо діти із внутрішньо переміщених сімей, стикаються з багатьма проблемами. Однією з таких проблем може стати цькування дитини, яка змушена була переїхати із зони активних бойових дій та потрапила в новий учнівський колектив. Тому існує ризик того, що така дитина, а особливо, якщо вона якимось чином вирізняється серед інших однолітків, може стати потенційною жертвою булінгу.

Під час заходу фахівчині особливу увагу зупиняли на відмінностях булінгу від конфліктів чи сварок, оскільки дитина, яка знає та розуміє, що таке булінг та як його розпізнати матиме розуміння того, як йому запобігти та протидіяти.

Саме групові заняття з учнівськими колективами можуть допомогти запобігти такому явищу, як булінг серед дітей та формування в суспільстві нульової толерантності до булінгу», – на останок зазначила Олена Шавловська.

Студентам Ізмаїльського державного гуманітарного університету головна фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Ізмаїльського місцевого центру Анастасія Каплієнко розповіла про види булінгу.

Булінг – прояв агресії з подальшим залякуванням особистості, цькування та погрози, моральне приниження. Із цим явищем, на жаль, стикається більшість дітей та підлітків. За дослідженнями ЮНІСЕФ, з фактами булінгу в Україні мали справу 67% дітей у віці від 11-17 років», – повідомила фахівчиня.

Булінг може проявлятися по-різному:

  • побої, покалічення (фізичний булінг);
  • бойкот, плітки, ігнорування, ізоляція в колективі, інтриги, шантаж (поведінковий булінг);
  • глузування, образи, окрики (вербальна агресія);
  • цькування за допомогою соціальних мереж або надсилання образ на електронну адресу (кібербулінг).

Також, для старшокласників опорного закладу “Ренійський заклад загальної середньої освіти №6” Ренійської міської ради юристка Ренійського бюро правової допомоги Ізмаїльського місцевого центру Анжела Пєнєва провела лекцію «Протидія булінгу та кібербулінгу». Фахівчиня наголосила на адміністративній та кримінальній відповідальності за булінг, а також необхідності повідомлення про випадки булінгу педагогічними працівниками.

Юристка Захарівського бюро правової допомоги Роздільнянського місцевого центру Наталія Заболотна розповіла учням Захарівського ліцею про кібербулінг.

Розмову провели у формі гри, в якій діти обговорили основні форми кібербулінгу та його ознаки. Потім перейшли до визначення сторін булінгу, де кожен присутній охарактеризував особу потенційного «агресора», «жертви» та «спостерігачів». Діти також називали методи протидії «агресору» та способи поведінки із «жертвою» для її захисту.

Доведений випадок булінгу, який вчиняється у тому числі й в Інтернеті, тягне штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин – якщо цькували вперше. І від 1700 до 3400 або громадські роботи від 40 до 60 годин, якщо дії вчинили повторно або знущалась група осіб. Якщо булінг вчиняє неповнолітня або малолітня особа, то відповідальність нестимуть батьки або особи, які їх замінюють.

Крім того, дитина, яка вчиняє булінг підлягає взяттю на профілактичний облік в підрозділах ювенальної превенції Національної поліції України.

Довідково.

Діти, які постраждали від булінгу або стали його свідками, а також їхні батьки можуть звернутися:

  • на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги (за номером 0 800 213 103 – цілодобово та безкоштовно в межах України);
  • національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116-111 або 0 800 500 225;
  • до Національної поліції України (за номером 102);
  • на гарячу телефонну лінію щодо булінгу (цькування) 116 000;
  • на гарячу лінію з питань запобігання насильству 116 123 або 0 800 500 335;
  • до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини 0 800 50 17 20;
  • до уповноваженого Президента України з прав дитини 0 44 255 76 75;
  • до освітнього омбудсмена України 380 95 143-87-26.