назад

Як проходить консультування у місцях несвободи на Сумщині

Нерідко громадяни, які перебувають у місцях несвободи, мають низку юридичних питань. Проте,  фізичної можливості відвідати центр чи сектор бюро правової допомоги у них немає.

Днями на чолі з директоркою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Оленою Демченко, фахівцями Регіонального центру та Сумського місцевого центру, спільно із адвокаткою, яка співпрацює із системою БПД, провели консультування для засуджених, які відбувають покарання у Сумській виправній колонії №116 та затриманих осіб, які перебувають в ДУ «Сумський слідчий ізолятор».

Місця несвободи. Перше, що спадає на думку, коли ми говоримо про місця несвободи – це місце тримання під вартою, але це поняття значно ширше. Сюди належать в’язниці, слідчі ізолятори, дитячі будинки-інтернати, психіатричні лікарні, школи-інтернати, гауптвахти, кімнати для тимчасово затриманих, пункти прийому біженців. Тобто, усі місця, які люди не можуть  залишити за власним бажанням.

Задля забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги та завдячуючи сучасним технологічним можливостям, таким категоріям громадян можливо надати юридичні консультації дистанційно, що і здійснюють фахівці системи безоплатної правової допомоги на постійній основі.

Під  час  зустрічі Олена  Демченко  розповіла  про  правові  підстави  та  порядок  надання  безоплатної  вторинної  правової  допомоги  засудженим.

«Особи,  які  відбувають  покарання,  можуть  користуватися  послугами  адвокатів  або  інших  фахівців  у  галузі  права,  які  за  законом  мають  право  на  надання  правової  допомоги»,-  наголосила очільниця Регіонального  центру.

Серед інших питань, які цікавили були наступні:

  • Хто може бути свідком у кримінальній справі? Порядок залучення свідків до участі у кримінальній справі.
  • Яким чином особа, яка відбуває покарання, може здійснювати представництво своїх інтересів у суді під час розгляду цивільної справи?
  • Порядок подачі документів щодо умовно дострокового звільнення.

Адвокатка  Євгенія  Юшкевич  під  час  онлайн-консультування  надала відповіді на чимало різних питань та уточнень правового характеру. Зокрема, поінформувала одного із засуджених, щодо порядку звернення стосовно надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

До консультування долучилися також заступниця директора Регіонального центру Валентина Волобуєва, начальник відділу організації надання БВПД Володимир Лящевський та юристка Сумського місцевого центру з надання БВПД Юлія Іваненко.

Модератором  зустрічі  виступила заступниця директора Сумського місцевого центру з надання БВПД   Наталія Шестерніна.