назад

На робочій зустрічі у Чернігові обговорили надання правової допомоги засудженим

 

28 жовтня у Чернігові обговорили питання дотримання прав ув’язнених. У робочій зустрічі :взяли участь керівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського МЦ Володимир Бобруйко, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха та регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Ірина Жмака та юрист громадської організації “MART” Дмитро Науменко .

Під час заходу обговорили питання про правову допомогу для засуджених.

За правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, тримання засуджених відбувається на принципах неухильного додержання Конституції України, вимог Загальної декларації прав людини, інших міжнародних правових норм і стандартів поводження й не може поєднуватися з навмисними діями, що завдають фізичних чи моральних страждань або принижують людську гідність.

Важливим наразі є також об’єктивне інформування засуджених щодо оперативної обстановки в країні, підтримка контактів із рідними, а також доведення до засуджених умов та порядку можливого вступу до сил національного спротиву після звільнення з установи виконання покарань. Відтак керівництво установ повинно створювати відповідні умови та докладати

зусиль для того, щоб навіть у воєнний час засуджені мали змогу підтримувати зв’язки з родичами  та отримувати актуальну інформацію від офіційних джерел.

Засудженим повинна надаватися необхідна психологічна підтримка та за потреби необхідні заспокоюючі ліки, оскільки засуджені можуть зазнавати негативних психологічних переживань через отримання інформації про втрати у своїх містах, серед їхніх близьких та знайомих.

Про ці та інші питання говорили на сьогоднішній зустрічі.