назад

На Сумщині відбувся круглий стіл у рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Тож, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, у приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області відбувся круглий стіл на тему: «Протидія домашньому та ґендерно зумовленому насильству».

До зустрічі долучився Департамент соціального захисту населення Сумської ОДА, Служба у справах дітей Сумської ОДА, Управління дотримання прав людини Національної поліції України та Управління патрульної поліції в Сумській області, а також представники громадського сектору.

На початку круглого столу до присутніх з вітальним словом звернулась очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко та наголосила: «попри війну, проблема домашнього та ґендерно зумовленого насильства не стає менш важливою, і всі відповідальні органи продовжують роботу, щоб попередити і захистити постраждалих. Основна мета круглого столу – це консолідація  зусиль в цьому напряму».

Домашнє насильство під час війни  стає ще більш небезпечним, ніж у мирний час. Людям, які зазнали такого насильства зараз, складніше знайти вихід – вони часто обмежені у пересуванні, їм немає в кого прохати про допомогу, вони ще більше залежать від кривдників фізично й матеріально.

Директорка Департаменту соціального захисту населення  Сумської обласної державної адміністрації Людмила Мусіяка висвітлила проблематику пов’язану із взаємодією органів державної влади та місцевого самоврядування у напрямку подолання домашнього насильства в умовах воєнного стану. 

Від домашнього насилля можуть страждати не тільки дорослі, найстрашніші його прояви стосуються дітей. Начальник Служби у справах дітей Сумської обласної державної адміністрації Юрій Каліновський зосередив увагу присутніх на попередженні насильства стосовно дитини.

Продовжуючи тематику зустрічі щодо протидія домашньому насильству на дотриманні прав людини наголосив старший інспектор з особливих доручень Управління дотримання прав людини (з дислокацією в Сумській області) Національної поліції України Євгеній Євтєєв.

Під час зустрічі обговорені особливості роботи гарячих ліній у напрямку протидії домашньому та ґендерно зумовленого насильства. Зокрема про статистику викликів на лінію 102 та профілактичну роботу щодо протидії домашньому насильству розповіла старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Сумській області Оксана Красовська.

Начальник відділу забезпечення  роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Ігор Шпак акцентував увагу на досвіді роботи у консультуванні осіб постраждалих від домашнього насилля за Єдиним номером системи БПД 0800213103 та особливості надання такої консультації.

Серед інших питань про взаємодію громадського сектору та органів місцевого самоврядування щодо протидії та запобігання домашньому насильству поінформували членкиня громадської організації «Сумське громадське коло» Марія Шеремет  і фахівець  Кризової гарячої лінії БО «КАРІТАС СУМИ» Захар Зимовець.

На завершення круглого столу відбулось обговорення проблемних питань та підбиття підсумків.