назад

Освітяни області – нові партнери системи безоплатної правової допомоги Полтавщини

25 листопада  2022 року  у  Регіональному  центрі  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  відбулося засідання круглого столу   на тему: «Особливості правопросвітницької роботи в умовах воєнного часу».

Захід мав на меті обговорити питання особливості правопросвітницької роботи учасників навчально-виховного процесу, виробити єдині механізми проведення такої роботи, налагодити ефективну комунікацію між начальними закладами області та системою БПД Полтавщини задля інформування  всіх учасників навчально-виховного процесу, в тому числі і внутрішньопереміщених осіб, які проживають на території навчальних закладів  з питань  захисту прав громадян в умовах воєнного стану.

З вступним словом до учасників круглого столу  звернулися перший заступник голови Полтавської обласної ради  Олександр Лемешко та Олег Діденко, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки та культури, кандидат наук з державного управління.

Про особливості правопросвітницької роботи в умовах воєнного часу  розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий. Він поінформував , що не зважаючи на умови воєнного стану фахівці Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги області проводять активну правопросвітницьку роботу з учасниками навчально-виховного процесу, інформують про права, можливості їх реалізації та захисту, у тому числі завдяки системі БПД.  Така робота проводиться, як з учнівської, так  зі студентською молоддю, викладачами, вчителями, батьками та особами, які знайшли тимчасовий прихисток у навчальних закладах.   Керівник системи БПД області окремо зупинився на тому яка робота проводиться фахівцями Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги щодо попередження булінгу, протидії домашнього насильства, які форми роботи використовують фахівці системи  БПД області. Також очільник системи БПД області наголосив на важливості координацїі правопросвітницької роботи в регіоні та зазначив на важливості ролі системи БПД у цьому.

 «Для нас є дуже важливим створення координаційно-методичної ради з правової освіти   та правової допомоги   населення області.  Основними завданнями Ради    будуть координація діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, навчальних та культурних закладів, наукових установ, видавництв та видавничих організацій, засобів масової інформації у сфері  правової  освіти  населення; надання методичної допомоги органам  виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, об’єднанням громадян, навчальним та культурним закладам  у проведенні роботи з підвищення правової свідомості і правової культури населення; розробка  пропозицій  (рекомендацій)    щодо    удосконалення правової навчально-виховної роботи;   поширення досвіду з питань правової освіти населення.»  – зазначив Олександр Черчатий.

Про особливості правопросвітницької роботи навчальних закладів  області в умовах воєнного стану розповів директор Департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації Євген Кончаковський.

 “Питання консолідації зусиль педагогічних працівників та правників є важливим елементом для підвищення правової обізнаності учасників навчально-виховного процесу і має важливе значення не лише для правової освіти,  а й формує належну правову культуру  учнівської та студентської молоді. А ще це можливість не лише дізнатися про свої права, а й про можливості їх захисту і як їм у цьому може допомогти система безоплатної правової допомоги Полтавщини.”  – зазначив очільник Департаменту  освіти і науки.

Під час заходу відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Департаментом освіти і науки обласної військової адміністрації.

Проректор з науково-педагогічної, наукової роботи Полтавського  державного  аграрного університету, к.с.-г.н., доцент Олег Горб  розповів особливості правопросвітницької роботи учасників навчального процесу  та внутрішньопереміщених осіб, які проживаються на території Полтавського державного аграрному університеті.

Про особливості координації правопросвітницької навчальних закладів області  та роль системи БПД у даній роботі  розповів заступник директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.  Він презентував   проєкт   про координаційну раду з правопросвітництва та правової допомоги в Полтавській області. За його словами  відповідно до покладених завдань  Рада  аналізуваиме стан справ та причини виникнення проблем у сфері правопросвітництва та правової допомоги; аналізуватиме стан правової навчально-виховної роботи; вивчатиме  та аналізуватиме стан роботи з питань надання БППД ОМС, ОВВ, фізичними і юридичними особами приватного права та спеціалізованими установами; заслуховуватиме на своїх засіданнях інформацію про актуальні питання правової освіти (зокрема, про результати вивчення стану діяльності з правової освіти населення, аналізу соціологічних досліджень, опитувань громадян, оглядів-конкурсів), а також повідомлення членів Ради та інших осіб про результати роботи з правового навчання і виховання; вивчатиме та аналізуватиме стан роботи з питань організації правової освіти населення ОМС, ОВВ, ГО, навчальними закладами та ЗМІ.

Про правопросвітницьку робота та комунікацію навчальних закладів на прикладі Полтавського фахового коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім І.П. Котляревського, Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4   та Щербанівського ліцею поінформовали представники навчальних закладів.

По завершенні заходу учасники  обговорили питання подальшої співпраці у напрямі підвищення правової обізнаності   учасників навчального процесу, а також  можливості залучення до роботи  координаційної ради з  правопросвітництва та правової допомоги в Полтавській області.