назад
28.11.22

Справи, пов’язані з воєнними злочинами: Мін’юст, Координаційний центр та Міжнародна асоціація юристів об’єднали зусилля

Міністерство юстиції України, Координаційний центр з надання правової допомоги та Міжнародна асоціація юристів підписали багатосторонній меморандум щодо підтримки системи безоплатної правової допомоги у забезпеченні належного представництва у справах, пов’язаних з воєнними злочинами.

«Підписанням цього документа ми засвідчили свою готовність до взаємовигідного співробітництва у визначених Меморандумом напрямах співпраці, до впровадження та поширення кращих світових практик забезпечення належного представництва у справах, пов’язаних із воєнними злочинами. Разом із партнерами ми надаватимемо один одному всебічну та повну підтримку у цій сфері», – зазначила заступниця Міністра юстиції України Валерія Коломієць.

Метою меморандуму є консолідація зусиль Мінюсту, Координаційного центру та Міжнародної асоціації юристів, спрямованих на підтримку системи безоплатної правової допомоги у забезпеченні належного представництва у справах, пов’язаних з воєнними злочинами, та створення відповідних механізмів для її впровадження у рамках співробітництва.

«Кожного дня військові російської федерації вчиняють воєнні злочини на території України. Жодне порушення прав людини не має лишитись непокараним. Сьогодні юристи, а також адвокати, які співпрацюють з системою БПД, долучені до документування воєнних злочинів. Попереду у нас буде багато роботи, пов’язаної як з представництвом інтересів постраждалих від воєнних злочинів, так і з питаннями захисту у кримінальних провадженнях у справах, пов’язаних з воєнними злочинами. Тому навчання адвокатів з цих питань край важливе», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання  правової допомоги Олександр Баранов.

У межах співпраці, зокрема, будуть розроблені тренінгові програми та допоміжні матеріали щодо забезпечення належного представництва у справах, пов’язаних з воєнними злочинами. Йдеться також про забезпечення кращої міжнародної експертизи з питань безоплатної правової допомоги у справах, пов’язаних з воєнними злочинами. Крім того, надаватиметься взаємна організаційна підтримка для забезпечення сталості ініціатив, напрацьованих відповідно до меморандуму. Проводитимуться семінари, конференції, ділові зустрічі тощо.