назад

Належне утримання дітьми батьків як одна з складових гідного життя осіб поважного віку

socspr 3 mc 1З метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, органів місцевого самоврядування до вирішення питань соціальної справедливості, щороку 20 лютого в Україні відзначають День соціальної справедливості. Належне утримання дітьми батьків, як одна із складових гідного життя осіб поважного віку викликала інтерес у осіб, які перебувають на обліку в КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Суворовського району м. Одеси».

Враховуючи актуальність даної теми та з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості, представник Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап 21 лютого 2019 року провела правопросвітницький захід на тему: «Аліменти на батьків» в приміщенні комунальної установи.

Справедливість – це невід’ємне природне право людини. Про передумови та значення свята на початку заходу розповіла фахівчиня Центру.

«Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України та ст 202 Сімейного кодексу України». Обов’язок утримувати дітей включає: сплату аліментів та участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічностю», – зазначила Валерія Цап .

Обов’язок повнолітньої дочки, сина утримувати своїх непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги, не є абсолютним. Виключенням є випадки, якщо батько або мати ухилялися від виконання батьківських обов’язків: дочка, син можуть бути звільнені від обов’язку надавати їм утримання та обов’язку брати участь у додаткових витратах.

Це стосується і випадку якщо батько, матір не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки.

В рамках заходу з присутніми обговорили добровільний та судовий порядок утримання батьків.

На завершення заходу слухачі мали змогу отримати юридичні консультації з житлового, цивільного та сімейного права.

socspr 3 mc 1

socspr 3 mc 2

За правовими роз’ясненнями та консультаціями можна звертатися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел.. +38 (048) 793-14-20.