назад
06.11.17

Нацполіція не здійснила інформування про затриманих у Києві футбольних вболівальників, – Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві

Як стало відомо увечері, 5 листопада, із численних публікацій у ЗМІ (наприклад, УНІАН ), у цей день на вулиці Василя Касіяна у Голосіївському районі внаслідок бійки були затримані футбольні вболівальники.

Як зазначено в офіційному повідомленні на веб-сайті Національної поліції від 6 листопада щодо згаданих затримань: «У результаті 79 чоловік були доставлені до територіального відділу поліції».


Також у повідомлені зазначено, що «Працівники поліції встановили особисті дані усіх учасників конфлікту, на частину з них склали адміністративні протоколи за ст. 173 (Дрібне хуліганство) та ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця) Кодексу України про адміністративні правопорушення та відпустили».

Крім того повідомлено, що «Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство). Санкція статті передбачає покарання – до чотирьох років позбавлення волі».

Повідомляємо, що станом на 12:00 год сьогодні, 6 листопада, до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві від правоохоронних органів, які здійснили затримання, не надходило жодних про повідомлень про ці затримання усупереч встановленим законодавством вимогам.

Так, відповідно до ч.4 статті 213 Кримінального процесуального кодексу України уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. Пунктом 2 Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (далі – Порядок інформування), визначено, що суб’єкти подання інформації (органи поліції та інші органи, уповноважені здійснювати затримання) зобов’язані негайно після фактичного затримання особи повідомляти відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відомості про особу, яку було затримано.

Регіональний центр протягом години з моменту реєстрації такого повідомлення призначає адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманій особі.

 

zatrymannya

Призначений адвокат протягом години з моменту отримання доручення прибуває до такої особи для проведення з нею конфіденційного побачення.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві уже направив термінові запити до Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві (листом від 06.11.2017 №672) та Головного управління Національної поліції у місті Києві (листом від 06.11.2017 №671) з вимогою повідомити про затриманих.

Звертаємо увагу громадськості, що за останні 2 тижні це уже не перший випадок неінформування регіонального центру про випадки затримання осіб у Києві (переглянути детальніше).

Як попередньо заплановано, у найближчий четвер, 9 листопада, відбудеться зустріч керівництва Координаційного центру з надання правової допомоги (територіальним віддленням якого є Регіоальний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві) та Національної поліції України. Координційний центр підніматиме питання щодо згаданих вище випадків неінформування про затриманих осіб.