назад

Несумлінному батьку збільшили розмір аліментів та призначили пеню

14.08.2018   alimentiЗ липня 2017 року підвищено мінімальний розмір аліментів з 30 % до 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тож для отримання нової суми аліментів клієнтка звернулася до системи БПД. Фахівець системи допомогла також стягнути пеню за їх прострочення.

Подружжя розлучилося ще в 2011 році, маючи однорічного малюка. І хоча у судовому порядку було призначено стягнути з батька аліменти, він жодного разу їх не сплатив. За чинним на момент судового рішення законодавством аліменти було призначено у розмірі 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця.

Збільшити розмір аліментів, а також стягнути пеню за їх прострочення жінці допомогла фахівець Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Комаренко.

Розглянувши позов клієнтки до колишнього чоловіка, суд встановив новий розмір аліментів – 1/4 частини всіх видів доходу, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини до досягнення нею повноліття. Крім того, суд стягнув з відповідача пеню за прострочення сплати аліментів у сумі 7699,40 грн, а також судові витрати.

Батько дитини не з’явився до суду, однак не оскаржував судове рішення, тож воно набрало законної сили.

«Держава постійно дбає про захист прав дітей, особливо, якщо йдеться про сім’ї, де батьки розлучені, – зазначає директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк. – З 08 липня 2017 року було збільшено мінімальний розмір аліментів на одну дитину з 30 % до 50 % прожиткового мінімуму. Крім того, було змінено порядок їх стягнення. Досить часто люди не знають про такі зміни і вчасно не звертаються по правову допомогу. Адже перерахунок розміру аліментів не здійснюється автоматично. Якщо визначений судом розмір аліментів менший за його встановлений мінімальний розмір, потрібно звертатись до суду із позовною заявою про збільшення їх розміру».

Олексій Бонюк також нагадав, що 28 серпня 2018 р. набирають чинності зміни до законодавства, якими посилюється захист прав дитини на належне утримання, збільшується розмір аліментів та посилюється покарання за їх несплату.


Довідково

Історія розгляду справи

1. Після звернення із заявою пані Р. до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД про збільшення розміру аліментів та стягнення пені за їх прострочення згаданий Центр згідно з наказом № 56-2018 від 27.02.2018 уповноважив представляти інтереси клієнтки в суді начальника відділу представництва Вікторію Комаренко.

2. Фахівець Голопристанського місцевого центру ознайомилась з матеріалами справи та склала позовну заяву про зміну розміру аліментів на утримання дитини, яка була подана до Голопристанського районного суду Херсонської області.

3. Керуючись статтями 12, 13, 81, 89, 229, 258-259, 263-268, 280-289, 430 ЦПК України, статтями 180-184, 192 СК України, суд вирішив позовну заяву про зміну розміру аліментів та стягнення пені за прострочення сплати аліментів задовольнити.

З рішенням суду можна ознайомитись за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73978375.

Норми законодавства, використані фахівцем системи БПД для захисту

Згідно зі статтею 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі статтею 196 СК України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.


© За матеріалами Координаційного центру з надання правової допомоги