назад

Участь у консультаціях щодо практики реалізації та аналізу державної політики у сфері правової освіти населення

39179852 1912975482092975 2348833626096926720 n

15 серпня 2018 року перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа взяв участь у консультаціях щодо практики реалізації та аналізу державної політики у сфері правової освіти населення, організованих Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області за дорученням Міністерства юстиції України. Участь у заході взяли представники органів влади та громадських організацій, які беруть участь у роботі з правової освіти населення Полтавської області.

         У своєму виступі Микола Лахижа поінформував про значну увагу до проблем забезпечення правової освіти населення України, які залишаються актуальними з початку досягнення самостійності. Відзначив наявність нормативно-правової бази та інституційного забезпечення цієї роботи.

«За роки незалежності в Україні прийнято значну кількість нормативних актів, покликаних вирішувати завдання, пов’язані з правовою освітою населення. Однак низка проблем і досі залишається невирішеною. Серед них: високий рівень злочинності неповнолітніх; значна кількість проблемних сімей; недостатній рівень правової обізнаності громадян, що проявляється у недостатньому знанні змісту правових механізмів реалізації своїх прав, а також невмінні застосовувати свої знання на практиці; значна частина завдань тих чи інших органів не реалізуються, що підтверджується наявністю низки невирішених проблем та станом українського соціуму тощо. Нормативно-правова база застаріла і не враховує змін, що відбуваються у суспільстві» – додав перший заступник директора Регіонального центру.39258881 1912975682092955 7028540523354783744 n

 Микола Лахижа акцентував на наступних пропозиціях щодо удосконалення правопросвітницької діяльності: врахування інституційних змін, зокрема, створення системи БПД, ліквідація районних відділень юстиції, проведення реформи децентралізації; координація діяльності щодо запровадження правоосвітніх заходів місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, об’єднань громадян, навчальних та культурних закладів, наукових установ, видавництв та видавничих організацій; навчально-методичне забезпечення правової освіти, формування у громадян правового світогляду; підготовка рекомендацій щодо вдосконалення правової освіти населення;    забезпечення якісної координації право освітньої роботи тощо.

Напрацьовані пропозиції у подальшому будуть направлені до Міністерства юстиції України.

               Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово). Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.