назад
01.02.17

Новації в роботі центрів безоплатної вторинної правової допомоги

02У авторській програмі Олени Раміциної «Лінія захисту», фахівці  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області розповіли телеглядачам про зміни в Законі України «Про безоплатну правову допомогу», роботу адвокатів, які працюють у цій системі, а також про нову програму професійного розвитку «Адвокат майбутнього».
Леонід Кропліс, директор Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області,  нагадав телеглядачам про те, що з 1 січня 2013 року в Україні впроваджено в дію систему безоплатної вторинної правової допомоги, яку представляють центри з надання БВПД та адвокати.
5 січня 2017 року вступили в дію зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Тепер право на безоплатну правову допомогу мають внутрішньо переміщені особи та особи, які до сьогодні лише претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасники бойових дій.
Також змінився підхід до визначення рівня малозабезпеченості. Тепер особа матиме право на отримання безоплатної  правової допомоги, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів, а також враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї.
Окремо Леонід Кропліс зауважив про те, що в Україні розпочала роботу  програма професійного розвитку для адвокатів «Адвокат майбутнього». До сотні учасників цієї програми потрапили і кіровоградські захисники.
Програма «Адвокат майбутнього» – перша всеукраїнська програма професійного розвитку для адвокатів, покликана підтримати співтовариство однодумців-професіоналів, які прагнуть підвищити якість правничих послуг, ефективно впроваджувати реформи у сфері правосуддя, розвивати професійну спільноту.
 
Програма складається із 4-х навчальних модулів:
  • Робота з клієнтом
  • Взаємодія з колегами — процесуальними опонентами в суді
  • Комунікація у юридичному співтоваристві
  • Зв’язки з громадськістю та медіа.
Програма «Адвокат майбутнього» реалізується Асоціацією правників України (АПУ) та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу (BALAP) за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується урядом Канади.
 
03
 
Оксана Сьора, адвокат, який надає безоплатну правову допомогу, а також є учасницею програми професійного розвитку «Адвокат майбутнього», розповіла про те, що всі адвокати мали можливість подати заявки для участі у програмі «Адвокат майбутнього». Цікавою була програма самопрезентації, анкети включали в себе багато різнопланових питань щодо життєвої позиції учасників, їхніх професійних досягнень, участі у громадських заходах, які відбуваються у нашому регіоні.
 
04
 
 
«Головна мета програми – розвинути комунікативні навички адвокатів, які в суспільство будуть нести зміни в правову сферу, бути агентами права. Адвокат майбутнього – це людина, яка не мовчить. Цінністю адвоката майбутнього є не просто відтворювати здобуті колись навички, а генерувати принципово нові ідеї і власноруч будувати нову кращу правову реальність», – резюмувала Оксана Сьора.
Дізнатися більше про програму – http://tomorrowslawyer.org/
 
{youtube}lTjluAK1UaU{/youtube}
 
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.