назад

Нове партнерство на Хмельниччині: правову допомогу надаватимуть людям із залежностями та їхнім родичам

Рік лише розпочався, а в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області вже започаткували нове партнерство. Меморандум про співпрацю з громадською організацією «Хмельницький Центр Здорової Молоді» уклали для об’єднання зусиль задля допомоги людям, які вирішили позбутися наркотичної, алкогольної та інших залежностей, а також їхнім родичам.

Громадська організація «Хмельницький Центр Здорової Молоді» працює з людьми, що потерпають від різних залежностей – алкогольної, наркотичної, ігроманії тощо, а також провадить просвітницьку роботу серед молоді про шкідливий вплив алкоголю та наркотиків на здоров’я, наслідки цих згубних звичок.

Як розповіли представники організації Сергій Нохрін та Максим Павлов, їхні підопічні часто мають проблеми із законом або ж перебувають в групі ризику як ті, хто може його порушити. Крім того, порад фахівців потребують родичі та члени сімей людей із залежностями.

Окреслюючи майбутню співпрацю з громадською організацією, домовились, що найбільш корисними для цієї категорії осіб стануть превентивні роз’яснення фахівців у питаннях щодо відповідальності за кредитними зобов’язаннями, відповідальності за вживання та збут наркотичних речовин, за вчинення домашнього насильства, про порушення закону в стані алкогольного сп’яніння, а також індивідуальні консультації.

Звернули увагу й на тему домашнього насильства, позаяк нерідко кривдниками виступають люди, що мають алкогольну залежність. Домовились про розробку методичних рекомендацій для людей, які мають ризик опинитися в ситуації домашнього насильства, оскільки мешкають із алко- чи наркозалежними.

З-поміж підопічних організації нерідко опиняються неповнолітні, тож у меморандумі також передбачили співпрацю в межах реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Відповідно до підписаного документа взаємодія відбуватиметься насамперед у таких напрямках, як:

  • проведення правопросвітницьких заходів у різних форматах, у тому числі онлайн;
  • надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань особам відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»;
  • забезпечення доступу до надання безоплатної вторинної правової допомоги у випадках, передбачених статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»;
  • взаємодія в межах реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»;
  • здійснення Громадською організацією переадресації осіб, які потребують безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в межах їхньої компетенції.