назад

Обласна мобільна бригада щодо підтримки ВПО працювала на Калущині

На Прикарпатті відновили роботу мобільних бригад, фахівці яких на місцях вивчають актуальні проблеми і потреби внутрішньо переміщених людей.

Юристи Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги разом з представниками Івано-Франківської обласної державної адміністрації та із заступницею голови райдержадміністрації Ярославою Гасяк, начальником управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Людмилою Перетятко, а також директоркою Калуської філії  Івано-Франківського ОЦЗ Аллою Гудзоватою відвідали внутрішньо переміщених осіб у Калуській і Верхнянській територіальній громаді.

Основна мета зустрічі із внутрішньо переміщеними громадянами – почути про їхні потреби, заслухати пропозиції та спільно знайти вирішення.

Запитували в основному про соціальну підтримку, різні види допомоги, навчання дітей, медичні послуги. Фахівці мобільної групи консультували постраждалим від війни людей з правових, соціальних, психологічних та інших актуальних питань.

«Завдяки тісній співпраці з органами місцевого самоврядування, благодійними фондами та іншими партнерами запити ВПО успішно вирішуються на рівні первинної безоплатної правової допомоги», – зазначає юристка Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Федоришин.

Під час зустрічей учасники мобільної бригади ознайомилися із комплексом соціальних послуг, які отримують внутрішньо переміщені особи. Йшлося про те, як швидше адаптуватися, якими програмами для підтримки потрібно скористатися, ознайомили зі змінами в законодавстві, надали інформацію, яка для них буде корисною. Впродовж виїзного консультування вдалося поспілкуватись з більш як 25-ма мешканцями Бахмута, Лисичанська, Херсону та ін. міст.

Так, юристи нагадали переселенцям про можливість звернутися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за порадою. Особливо це стосується тих, у яких пошкоджено чи знищено майно. Йшлося й про сприяння у вирішенні актуальних питань для переселенців філіями центру зайнятості та Пенсійного фонду. Зокрема, зазначалося, що зараз на ринку праці актуальні робітничі професії, а за потреби центр зайнятості здійснює перекваліфікацію.

Учасники зустрічі домовилися про подальші заходи, спрямовані на додержання прав внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану.