назад

Обмін кращими практиками з метою підвищення ефективності реалізації програми відновного правосуддя

17 травня, з метою підвищення ефективності реалізації програми відновного правосуддя шляхом обміну кращими практиками та врахування проблемних питань, у режимі онлайн відбувся захід з обміну досвідом між адвокатами-посередниками, які залучені до реалізації проєкту «Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення» у Закарпатській області.
Як зазначив В.Попадинець, нині в області налічується 17 кейсів, з яких по 12 справах прийнято рішення судів першої інстанції. На Закарпатті сертифіковано трьох адвокатів-посередників, які докладають максимум зусиль, аби знайти підхід до неповнолітнього правопорушника та потерпілої сторони та примирити сторони. Нещодавно до цієї когорти захисників долучилася адвокатка-медіаторка з Житомирської області – Наталія Нагорна. Юристка поділилася власним досвідом участі у програмі «Відновного правосуддя» із закарпатськими колегами. Нині у її «доробку» дев’ять успішних кейсів. Також юристка наголосила на важливості залучення психологів під час застосування заходів ресоціалізації до неповнолітнього.
Закарпатські медіатори – Леся Сідун, Ярослава Габор та Любомир Цебрик поділилися своїм досвідом роботи у проєкті, особливостями його реалізації в краї. Специфіка Закарпаття в тому, що сторони, які потрапляють у медіацію, не завжди володіють українською мовою, і потребують залучення перекладача. Але це не зовсім ефективно, адже процес медіації вимагає психологічної комунікації сторін.
Цього ж дня відбулася робоча зустріч директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василя Попадинця та начальника відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Закарпатської обласної прокуратури Наталії Кузан. Метою якої було обговорення проблемних питань щодо реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у період воєнного стану.
Реалізація проєкту є надзвичайно важливою, адже це дає можливість максимально раннього виведення неповнолітнього, який вчинив кримінальне правопорушення, із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для його ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.
Сторони обговорили хід реалізації проєкту в області та виокремили деякі проблемні питання. Зокрема, йшлося про посилення роботи із залучення психологів для розроблення заходів з ресоціалізації неповнолітнього правопорушника.