назад

Об’єднуємо зусилля задля захисту прав осіб, які зникли безвісти за особливих обставин

 Через повномасштабну війну росії проти,  активні бойові дії на території нашої країни, окупацію населених пунктів, примусове вивезення людей в рф багато українських родин втратили зв’язок з рідними і вони наразі  потребують правової допомоги. Задля об’єднання  у напрямі  захисту прав осіб зниклих безвісти за особливих обставин, очільник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий зустрівся з регіональним координатором Координаційної ради Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти  за особливих обставин Миколою  Петряником.

Під час зустрічі сторони обговорили питання подальшої співпраці у напрямі забезпечення прав осіб, які зникли безвісти за особливих обставин та членів їх сімей, розширення їх доступу до правової допомоги та надання їм правової інформації.   Така робота буде здійснюватися шляхом проведення спільних комунікативних заходів, організації роботи спільних консультативних пунктів та проведення спільної інформаційно-роз’яснювальної роботи для осіб, зниклих безвісти  за особливих обставин  та членів їх родин.

За словами   директора Регіонального центру, до фахівців системи безоплатної правової допомоги останнім часом почастішали  звернення родичів зниклих безвісти українців, як цивільних, так і військових.  Їх цікавлять питання  як діяти та куди   слід звертатися, щоб відшукати зниклих близьких,  які  права та соціальні гарантії   мають члени сімей зниклих безвісти.

«Вже  19 листопада 2022 року особи, відносно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії росії проти України, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто  вони мають право на такі види правових послуг як захист; здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах; складення документів процесуального характеру, на час позбавлення особистої свободи та після звільнення у зв’язку із захистом прав і законних інтересів, порушених через позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України»- повідомив Олександр Черчатий.

За словами регіонального координатора Миколи Петряника   вони так само працюють з родинами,  рідні  яких зникли безвісти за особливих обставин. Рідні зниклих безвісти можуть отримати у від регіональних координаторів  не тільки допомогу в пошуку людей, але й психологічну та юридичну підтримку.

Співпраця  фахівців системи БПД та регіонального координатора Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, дасть можливість об’єднати зусилля, спрямовані на забезпечення захисту прав і свобод осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також близьких родичів та членів сімей таких осіб, зокрема права на безоплатну правову допомогу.