назад

Одещина: особливості усиновлення в умовах воєнного стану

Всі діти заслуговують на щасливе та безтурботне дитинство під опікою люблячих і турботливих батьків, але в житті часто трапляються неприємні обставини, а малеча залишається самотньою. В Україні понад 67 тисяч дітей не мають батьківського піклування, при цьому лише понад 16 тисяч можуть бути усиновлені.

З нагоди відзначення дня усиновлення 30 вересня в приміщенні Саратської селищної ради юристка Саратського бюро правової допомоги Арцизького місцевого центру з надання БВПД Любов Іскендерова зустрілася з представниками служби у справах дітей та соціальної служби Саратської селищної ради, інспектором з ювенальної превенції Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області, представником Саратського районного сектору пробації.

Під час зустрічі було зазначено, що в цей важкий для України час, потреба в створенні прийомних та патронатних сімей, дитячих будинків сімейного типу стала ще більшою. Щодня в Україні діти залишаються сиротами, втрачають родину, змушені переміщуватися з місць постійного проживання. Головною метою подібних заходів є досягнення домовленостей між різними службами та організаціями щодо створення плану заходів для подальшого надання компетентної допомоги прийомним батькам, опікунам та самим дітям.

В той же час юристка Савранського бюро правової допомоги Подільського місцевого центру з надання БВПД Олена Шавловська разом із спеціалісткою служби у справах дітей Подільської районної військової адміністрації Ніною Січкар в приміщенні Савранській районній філії Одеського обласного центру зайнятості провели освітній семінар щодо порядку усиновлення дітей, які позбавлені батьківського піклування.

Фахівчиня служби у справах дітей Ніна Січкар розповіла про те, що під час війни у багатьох з нас відбулась переоцінка цінностей та змінилося світосприйняття, а медійне висвітлення ситуацій, внаслідок яких діти втратили батьків, у багатьох українців може викликати бажання, подарувати таким дітям своє батьківське тепло.

Про можливість усиновлення дітей під час війни розповіла юристка Савранського бюро правової допомоги Олена Шавловська, яка зазначила, що:

  • введення воєнного стану на території України не вплинуло на процедуру усиновлення;
  • не існує спрощеної або пришвидшеної процедури;
  • усиновлення здійснюється на загальних підставах з урахуванням норм чинного національного законодавства.

До осіб, які бажають стати усиновлювачами законодавством встановлено ряд вимог:

  1. Усиновлювачем може бути дієздатна особа старша 21 року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.
  2. Різниця у віці між усиновлювачем та усиновленим не менше 15 років.
  3. Усиновлювачами може бути як подружжя, а також, особи, які не перебувають у шлюбі, за умови, що вони є громадянами України.

Усиновлення – це юридичний процес, під час якого рішенням суду створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною, і який полягає у передачі батьківських прав та обов’язків від однієї родини до іншої, це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих так і з боку дитини», – на останок зазначила Олена Шавловська.