назад
23.10.17

Омбудсман та його регіональні представники зможуть інформувати систему БПД про випадки затримання осіб, їх арешту та тримання під вартою

zatrymaniУряд вніс зміни до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (далі – Порядок інформування). Відповідну постанову КМУ № 793 прийнято на засіданні Уряду 18 жовтня. Зокрема, передбачено можливість інформування регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Уповноваженим Верховної Ради з прав людини або його представниками чи регіональними представництвами про випадки затримання осіб у разі нездійснення повідомлення про таке затримання, виявленого під час відвідування місць, в яких особи примусово тримаються за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу відповідно до закону.

Нагадаємо, що Порядок інформування встановлює загальні вимоги та механізм інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки:
– затримання за підозрою у вчиненні злочину;
– затримання на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу;
– застосування адміністративного затримання чи адміністративного арешту або обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Інформувати про такі випадки повинні:

– органи, уповноважені здійснювати затримання;
– органи досудового розслідування, слідчі, прокурори, службові особи, відповідальні за перебування затриманих, інші уповноважені службові особи.

Інформувати про такі випадки можуть:
– особи, затримані за підозрою у вчиненні злочину, затримані на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу;
– особи, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт або обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;
– близькі родичі та члени їх сімей.

Віднині інформувати можуть також Уповноважений Верховної Ради з прав людини або його представники чи регіональні представництва.

Про затримання, нагадаємо, можна повідомити за номером контактного центру системи надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України).

Прийнята постанова дозволить забезпечити більш ефективну реалізацію права затриманих на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook               YouTube YouTube               Google Google+  тTwitter